1. Det är en tidig morgon i Hästveda. Åsa har precis väckt Putte och det är dags för uppstigning och rakning innan det blir frukost.
2. – I dag jobbar jag hemma heltid. Ganska mycket mer än heltid. Det är fullt med känslor och kärleken är en del av vardagen.
6. Putte har svårt att använda den högra armen varför Åsa hjälper honom med att torka den vänstra sidan.
4. Bara ett halvår efter den första dejten 2015 kom sjukdomen till Putte. Kärleken är stark och finns mellan dem.
5. Frukost.
7. Putte har varit musiker i flera år och är ett välkänt och saknat ansikte i Hässleholm. – Putte kan inte spela gitarr längre. Den högra armen fungerar dåligt och han har bestämt sig för att sälja sina gitarrer.
8. Putte och Åsa hemma i köket i Hästveda.
3. Åsa Wulff.

Deras gemensamma liv blev ganska fort dramatiskt

Åsa Wulff och Patrik ”Putte” Amberntsson, Hästveda: I juni 2015 träffades Åsa Wulff och Patrik ”Putte” Amberntsson och redan efter första dejten så bestämde de sig för att flytta tillsammans. Så blev det och det dröjde bara ett halvår innan deras gemensamma liv blev dramatiskt.

– Det var den 4 december 2015, en julfest inne hos goda vänner i Hässleholm. Puttes högerarm domnade bort och talet blev sluddrigt. Eftersom jag just då pluggade till undersköterska och läste om stroke så blev jag direkt övertygad, berättar Åsa Wulff.
Putte blev bättre efter en kort stund och tyckte det var onödigt att köra till sjukhuset. Hade det inte varit för Åsas bestämdhet så hade de med största sannolikhet stannat kvar på festen den där kvällen.
– Vi är envisa båda två och jag sa till honom att han hade två val. Antingen så lämnar vi den här festen lugnt och stilla eller så ringer jag ambulansen. Vi lämnade kalaset ganska omgående och tog oss till akuten.

Det blev röntgen dagen efter och de hittade något i den vänstra delen av skallen.
– De ringde och berättade för Putte att de kunde se något litet på röntgen. Det såg ut som en liten knöl och vi förstod så klart inte vad detta betydde.
Efter nyår så fick Åsa och Putte fick reda på att det hette glioblastom och att det är den vanligaste och mest aggressiva cancern som har sitt ursprung i hjärnvävnaden.

– Ville jag vara med om det här? Vi hade bara känt varandra ett halvår och min pappa hade själv gått bort i cancer.
Åsa har varit hemma och haft detta som sitt jobb sedan augusti 2016. Kärleken är densamma och närheten till Putte är en stark och viktig del av hennes vardag.

– Som undersköterska inom hemtjänsten så åkte jag tidigare hem till folk för att ge dem mediciner, städa, tvätta och handla åt dem. Samtidigt som jag kanske skulle vilja vara på resande fot vissa dagar så är jag otroligt tacksam att det här är mitt jobb idag. Jag är här hemma med Putte och jag gör så gott jag kan för att få honom att må så bra som möjligt. Kärleken mellan mitt jobb och mitt liv går ihop och även om det är tufft så är jag tacksam över att få göra mitt bästa tillsammans med en man jag älskar.
ASIH kommer på besök på måndagar varannan vecka. Så har det varit sedan augusti i fjol.

– De gör så otroligt mycket bakom kulisserna. Det är ett fint bollplank till mig och de hjälper till för att vi ska kunna ha en så bra gemensam vardag som möjligt. Vi har gjort valet att ha ett så normalt liv vi kan mitt i allt från läkarbesök till en massa annat. ASIH gör så att vi slipper lägga tid och energi på mediciner, provtagningar och en massa onödiga sjukhusbesök. De ser till att vår energi kan läggas på livet istället för sjukdomen och det är ovärderligt.

I Hässleholm vet de allra flesta vem Putte är. Han har varit musiker i flera år och spelat på fester, pubarna och restaurangerna. Idag finns inte gitarrerna här i huset.
– Han kan inte spela gitarr längre. Den högra armen fungerar väldigt dåligt och han har bestämt sig för att sälja alla instrumenten. Jag vill att han ska behålla den underbara akustiska gitarren. Den är ett minne för oss två, berättar Åsa.

Läs mer:

×