Debatt för de redan övertygade

Den politiska webbtidskriften Politico fortsätter att granska och kartlägga sexuella trakasserier i Europaparlamentet och på nationell nivå. I deras anonyma tipslåda kan folk som utsatts berätta sina historier.
I början rasslande berättelser in från kvinnor och män som trakasserats på sin arbetsplats. Politico fokuserade då på att många parlamentariker och parlamentsanställda pekas ut som förövare. Nu har ett annat mönster blivit synligt: de som vågar rapportera och anmäla kommer från ett fåtal länder. Debatten har också bara förts i ett visst antal länder, där man redan sedan tidigare debatterat jämställdhet.
Sverige, Storbritannien, Frankrike, Estland och ”Brysselbubblan” som de europeiska institutionerna ofta kallas: det är där debatten har förts. I övriga Europeiska länder har det varit tyst, eller förts på andra villkor, som i Italien. Där har debatten handlat om att offren gjort fel som pratar om det. Den tystnadskultur som kopplas samman med samhällen genomsyrade av hederskultur gäller fortfarande i många av EU:s medlemsländer. Det är så ett stort problem att bara länder som redan haft någon form av jämställdhet och pågående debatt om jämställdhet tar frågan på allvar. Man kan bara hoppas att det sprider sig även till länder där ingen vågar anmäla. Att det är som tystast i länder där man skulle behöva diskutera saken som mest är ingen överraskning, men trots det en besvikelse.
Martina Jarminder

×