Evidens och skattepengar

På en vårdcentral med rötterna i den antroposofiska inställningen till medicin har läkare och sköterskor antytt för föräldrar att det inte är fördelaktigt att vaccinera sina barn och därigenom skapat en allvarlig hälsorisk både hos berörda barn och barn de kommer i kontakt med. Vårdcentralen har dessutom tagit bort information om kopplingen till antroposofi från sin hemsida, vilket lär ha lett till att vissa föräldrar inte insett att de fått råd av alternativmedicinare.
Antroposofrörelsen är en märklig företeelse, där man blandar konventionell medicin med tro på olika andeplan och homeopati. Det påstås bland annat att man kan bota cancer med mistel. Forskning har visat att det är verkningslöst. Tyvärr är det ett helt lagligt charlataneri att sälja på sjuka och döende personer dyra och verkningslösa ”mirakelmedel”. Det ska inte få ske under svensk, seriös sjukvårds paraply.
Inte ens hälften av barnen som besökt vårdcentralen Allvis är vaccinerade. Vantron om att vacciner är farligare än de sjukdomar de botar sprider sig, vilket är mycket allvarlig och kommer i längden att kosta barn livet. Ett förslag är att tveksamma föräldrar får se en film på ett kikhostande spädbarn, vilket är en hjärtskärande syn. Att små barn inte längre dör i onödan av barnsjukdomar är ett av modern tid stora vetenskapliga framsteg. Det är moraliskt stötande att okunniga eller felinformerade föräldrar ska få välja att riskera livet på sitt och andras barn.
Det går inte att hindra den förälder som vill utsätta sitt barn för risker. Men det ska inte subventioneras med skattepengar. Hundra procent evidens måste gälla.
Ska man kunna arbeta som läkare eller sjuksköterska inom svensk sjukvård om man inte tror på ett av läkekonstens allra största framsteg? Svaret är förmodligen nej. Ska barnavårdscentraler som varnar för något som vi vet räddar barns liv få fortsätta med verksamheten? Svaret är definitivt nej.

×