Sörjande samlades under kvällen för att hedra och minnas offren. Foto: TT
Baptistkyrkan i Sutherland Springs. Foto: TT
Foto: TT

Massaker i kyrka i Texas – 26 döda

USA En 26-årig gärningsman öppnade eld under en pågående gudstjänst i en kyrka i Sutherland Springs i Texas under söndagen. 26 personer har bekräftats döda, den yngsta endast fem år gammal.

Klockan var 11.20 lokal tid då den beväpnade gärningsmannen, klädd i svarta kläder och skyddsväst, anlände vid kyrkan. Redan utanför lokalen började mannen att skjuta och dödade två personer.

Sedan gick han in i den fyllda kyrkan och öppnade eld med sitt automatvapen mot församlingen i lokalen.

Efteråt, utanför kyrkan, konfronterades mannen av en beväpnad medborgare. Grannen sköt gärningsmannen och fick få honom att släppa sitt vapen.

Men mannen lyckades ändå att fly i ett fordon. Han hittades sedan död. Man vet ännu inte om han dog av sina skador eller om han tog sitt eget liv.

Totalt 26 personer har bekräftats döda och 20 personer uppges vara skadade. Offren är mellan 5 och 72 år gamla.

Det finns ännu inget motiv för attacken, uppger polisen.

– Om ni har kommit hit för att få ett motiv till det som just skett kommer ni att bli besvikna, sa Freeman Martin, chef för Texas Department of public safety, under en presskonferens enligt SVT.

Enligt flera amerikanska medier ska gärningsmannen vara Devin Patrick Kelly, en 26-årig tidigare militär som avskedats efter att han misshandlat sitt barn och sin fru.

President Donald Trump, som för närvarande befinner sig i Japan, kallade dådet för ”fruktansvärt” och ”ondskefullt” samt beordrade att flaggorna på vita huset skulle vaja på halv stång.

– Amerikaner kommer att göra det vi gör bäst: vi arbetar tillsammans, fattar varandras händer och tar oss igenom tårarna och sorgen tillsammans, sa presidenten i ett uttalande.

Om dödssiffrorna stämmer så är söndagens dåd ett av de värsta i USA:s historia.

×