Foto: TT

New York blev Budapest …

Fotboll På fredag skulle Elias Andersson egentligen ha utforskat New York.
Men 21.15 på söndagskvällen ändrades destinationen. Då blixtinkallades Hässleholmssonen till U21-landslaget – som EM-kvalar mot Ungern i Budapest.

Redan på måndagsförmiddagen landade Elias Andersson i den ungerska huvudstaden.
– Det har varit snabba ryck, skrattar Elias Andersson som satte punkt för årets allsvenska genom att 3–1-besegra Athletic Eskilstuna på Tunavallen med sitt Sirius strax före klockan 17 på söndagen.
– Vid kvart över nio fick jag ett samtal från Roland Nilsson, berättar Elias Andersson, som är fostrad i Hässleholms IF.

Förbundskaptenen för U21-landslaget hade fått återbud av Mattias Svanberg och Alexander Isak inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Ungern och då gick frågan till Elias Andersson.
– Vi skulle egentligen ha varit lediga måndag och tisdag och på torsdag skulle vi åkt till New York med Sirius – men man kan ju inte tacka nej till detta, säger 21-åringen som har ett stort antal U17- och U19-landskamper på meritlistan men ingen U21-kamp – fram tills nu.
– Det känns givetvis jätteroligt!
Flytten från Varberg till Uppsala i somras blev en vinstlott.
– De sista fem matcherna har jag känt att jag har tagit ytterligare något steg uppåt i min utveckling. Detta är resultatet.

Uttagningen kom ändå inte som en fullkomlig överraskning. Elias har förstått att han har varit aktuell.
– De tre senaste gångerna har jag varit med i breddtruppen men inte tagits ut i det slutliga laget. Jag har fått lite mail och fått reda på att de kollar på mig. Och nu blev någon skadad…
I U21-truppen finns flera spelare som Elias har spelat med tidigare.
– Det är några stycken; Linus Wahlkvist, Gustav Engvall, Erdal Rakip, Filip Dagerståhl… och Jordan Larsson i Helsingborg. Det blir roligt att träffa dem igen.
Han känner sig taggad inför återkomsten i blågult.
– Nu när man är tillbaka vill man visa lite extra, att man ska vara med redan från början i truppen och inte vara någon reserv.

Vad vet du om Ungern?
– Haha, detta kom med lite kort varsel så jag har faktiskt inte gnuggat in Ungern än.

Sverige har inlett EM-kvalet med två segrar och ett kryss och parkerar på en andraplats i en haltande tabell. Ungern ligger tre poäng bakom Sverige med en match mindre spelad.
Gruppsegraren går direkt till EM-slutspelet 2019 i Italien. De fyra bästa tvåorna (av nio) får chansen i ett playoff.
Mötet med Ungern är U21-landslagets sista match för året. Avspark på Ujpest FC:s arena i Budapest på fredag klockan 17.00.

Sirius tränar två veckor in i december.
– Sen kommer jag ner till Hässleholm över jul och nyår för att träffa nära och kära. Det ska bli skönt.
Fast The Big Apple får alltså vänta på Elias Andersson.
Men vad är väl en flottig burgare i New York mot en mustig gulasch i Budapest?!

×