S71:s simtränare Mikael Björklund fick under SM-tävlingarna i Jönköping ta emot det prestigefyllda Stig Ohlssons ledarstipendium. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM./ARKIV

Mikael Björklund fick ett fint erkännande

S 71:s Mikael Björklund har fått ett av de finaste tränarpris som går att få i simmarsverige. I samband med SM-tävlingarna i Jönköping tilldelades han Stig Ohlssons ledarstipendium.
– Jag har funderingar på att åka till en tränarkonferens i USA, säger ”Björken”.

Simmarna från S 71 har under allhelgonahelgen deltagit på SM/JSM i Jönköping. Den stora höjdpunkterna var då Hässleholmsklubbens tränare Mikael Björklund fick ta emot Stig Ohlssons ledarstipendium på 20 000 kronor.
– Stig var en framstående ledare inom svensk simning så det känns mycket hedrande, säger Björklund.
Det är Svensk Simidrott och Stockholmspolisens IF Simförening, där Ohlsson verkade som ledare, som delar ut stipendiet. Enligt statuterna tilldelas det till ”den person som genom sitt ledarskap utmärkt sig på ett positivt sätt i Stig Ohlssons anda och som har betytt mycket för den organisation där vederbörande är verksam”.

Stipendiet delades ut för fjärde året och bland de tidigare stipendiaterna kan nämnas Mathz Lindberg som fick det förra året.
– Så jag är i gott sällskap, säger Björklund.

Vad planerar du att göra för stipendiepengarna?
– Jag hade tänkt mig att både åka på lite intressanta tävlingar och till en stor amerikansk tränarkonferens. Att åka till USA är något jag länge gärna velat göra så nu kanske det kan bli möjligt då jag har lite pengar, säger ”Björken”.
S 71 var representerat av av fyra tjejer och en kille vid SM-tävlingarna som avgjordes i Rosenlundsbadets 25-metersbassäng. Björklunds simmare hade dock inte de allra bästa förutsättningarna för att få de bästa resultaten i Jönköping.

– Mina simmare har varit krassliga i veckan före tävlingen och var inte i bästa form. Samtidigt var de inte riktigt toppade då det stora målet i är Sumsim Region till helgen.
– Det är betydligt viktigare att det går bra i Ystad då tävlingen där gäller kvalificering till Sum-Sim Riks som går i början av december.

Emilia Rönningdal var tidigare i veckan elva på 400 meter fritt. En placering hon upprepade på 200 meter fritt där hon simmade på tiden 2.06,68 vilket även betydde en 14:e plats bland seniorerna.
Det gjorde att Emilia fick simma i B-finalen där hon kom sexa på 2.05,22. Vann distansen gjorde för övrigt världsstjärnan Sarah Sjöström. Emilia var även JSM-tolva på 400 meter medley, 20:e på 50 meter fritt samt 23:a på den dubbla frisimsdistansen.
– Emilia hade det tyngre denna gång men ska förhoppningsvis vara i bättre form till helgen, säger Björklund.
För Moa Karlsson blev det en 14:e plats på 1500 meter fritt medan Philip Cheng var 31:a på 50 meter bröst. För S 71:s lagkappsslag på 4×100 meter fritt med Moa Karlsson, Anna Luisa Permarker, Emilia Rönningdal och Micaela Jönsson blev det en 31:a plats.

– Även om vi blev sist så simmades det på förhållandevis bra tider. Det är inte illa att bara vara med på SM, menar ”Björken” som var mycket nöjd med SM-arrangemanget i Jönköping.
– Vi hade en stor fördel av att vi bodde på Scandic Hotel som ligger vägg i vägg med Rosenlundsbadet. Perfekt då simmarna kunde vila på sina rum mellan tävlingarna.
För den förre S 71-simmaren Emilia Christiansen blev det hela tre JSM-brons med sin nya klubb Södertälje. Hon blev trea på 4×50 meter fritt och medley samt individuellt på 200 meter fjäril. Där blev det även en mycket fin femteplats i seniorernas final för Christiansen.

×