Anders Rosengren vill ha liv och rörelse. Foto: Arkiv

”Ska definitivt inte vara tyst”

HÄSSLEHOLM Ska det vara tyst och lugnt på biblioteket?
Nej, tvärtom, tycker Hässleholms kommuns kulturchef Anders Rosengren.

Debatten om stöket på landets bibliotek fick ny fart när Roger Mogert, kultur- och stadsbyggnadsborgarråd (S) i Stockholm, förra månaden slog fast att ”konservativa debattörers krav på tysta bibliotek är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt” (SvD 11/10).
Andra hade då påpekat att normen på biblioteken borde vara tystnad och lågmält samtal – och Expressens ledarsida betonade att så länge politikerna inte står upp för tystnadsnormen kommer bibliotekarierna bara att möta mer hot, stök och våld.
Hässleholms kulturchef Anders Rosengren tillhör dock inte dem som eftertraktar ett tyst bibliotek.
– Det ska definitivt inte vara ett tyst bibliotek. Här ska vara liv och rörelse, det ska kunna spelas musik och ordnas dans, men finnas möjlighet till tystnad, till exempel i form av ett separat rum om man vill det. Men det ska inte vara skrik och bråk. Biblioteket ska vara ett vardagsrum för alla, där man visar respekt för varandra, säger han.

Rosengren uppfattar liksom Anette Mjöberg att det är lugnare i dag än för två år sedan.
– Men vi har ganska många ungdomar som hänger på biblioteket som inte känner till hur man ska bete sig och det kan ibland bli lite väl livat.

×