Friidrottarna i Hais, Hässleholms Allmänna Idrottssällskap, får finna sig i att springa i mörker. Först till nästa höstsäsong kan nya belysningsstolpar finnas på plats på Göingevallen. 8Foto: Markus Ottosson

Får springa i mörker ända till nästa höst

Hässleholm Friidrottarna inom Hais springer i mörker, och lär få vänta till våren på ljuset på Göingevallen.
– Bedrövligt, säger en av Hais-tränarna.

Planerna på ny armatur på Göingevallen fortskrider och nästa steg är en bygglovsansökan.
Det förklarar Mattias Bjäreborn på tekniska kontoret, när tidningen ringer upp och frågar när Göingevallen ska få en förbättrad belysning.

Frågan ställdes senast av en irriterad politiker på kommunfullmäktiges sammanträde, som undrade varför Göingevallen fortfarande låg i mörker.
Efter de ursprungliga planerna på fyra nya armaturstolpar för löparbanorna, fanns tankar på att utöka belysningen till att också gälla fotbollsplanen i enlighet med Svenska Fotbollförbundet.
En utredning gjordes, men det visade sig att det inte fanns täckning i budgeten för en sådan större satsning.

Nu håller tekniska kontoret på att skriva en bygglovsansökan, för fyra nya belysningsstolpar, som ska lämnas in till byggnadsnämnden.
Enligt Mattias Bjäreborn ska det då tas hänsyn till de hyreslägenheter som finns i närheten av Göingevallen. Byggnadsnämnden har bland annat att ta ställning till en belysningskarta som visar hur de fyra nya armaturerna påverkar omgivningen.
– Får vi ett godkännande sker en upphandling och därefter finns en viss leveranstid för stolparna, förklarar Mattias Bjäreborn som tror att det blir aktuellt med nedgrävning och installation av de nya belysningsstolparna först under våren nästa år.

Friidrottarna och ledarna är inte glada åt beskedet att det dröjer ytterligare en tid innan belysningen kommer på plats.
– Det blev sagt att en ny belysning skulle komma upp denna höst.
Det kommenterar Markus Ottosson, en av tränarna som nu menar att föreningen får lägga om sin planering, kanske spendera mer tid i de inomhuslokaler man har på Väpnaregatan intill Havremagasinet.
Förseningen drabbar omkring 150 aktiva friidrottare, till huvudsak ungdomar.

×