Räddningschefen Daniel Sirensjö intygar att de nya, mindre bilarna ska vara minst lika effektiva som de gamla brandbilarna. Foto: Andreas Hillergren/arkiv

Gamla brandbilar byts mot pickuper

Hässleholm I Hässleholms kommun finns brandbilar av äldre slag placerade i Vittsjö, Röke, Emmaljunga och Ballingslöv. Tre av de bilarna kommer att bytas ut mot mindre varianter framemot nästa sommar.
– Det kommer att bli jättebra. Satsningen är värd 1,8 miljoner kronor i nuläget, säger Daniel Sirensjö.

Förra veckan brann ett sågverk i Hästhult i Vittsjö. Först på plats efter larmet var Vittsjös räddningsvärn vilka lyckades få branden under kontroll innan större brandstyrkor kunde ansluta till släckningsarbetet.
Insatsen kan dock bli en av de sista för brandbilen som Vittsjös räddningsvärn nyttjar.
Vilken dag som helst anländer nämligen tre splitternya pickupbilar till räddningstjänsten Hässleholm som ska ersätta räddningsvärnens äldre brandbilar.
– Vittsjös och Rökes bilar är äldst. De är från 1979 respektive 1980 och det har hänt en del sedan dess, konstaterar Hässleholms kommuns räddningschef Daniel Sirensjö.

Behov av bilbyte finns förutom i Vittsjö och i Röke även i Emmaljunga och Ballingslöv. Den tredje bilen kommer att placeras i någon av de sistnämnda, var är ännu inte bestämt, och det räddningsvärn som blir utan kommer att få en ny bil med tiden.
– Tyvärr hade vi inte pengar till den fjärde just nu. Men vi ska lösa den också, säger Sirensjö.

Men bytet väcker även en del frågor. De nya bilarna kommer att skilja sig avsevärt från de gamla. I grunden är det tre ”vanliga” pickuper som ska byggas om och utrustas med släckningssystem, medan de gamla fordonen är ”riktiga” brandbilar.
Den kanske tydligaste skillnaden blir att de nya bilarna kommer att kunna rymma betydligt mindre vatten än de stora bilarna.
– Men det nya släckningssystemet är betydligt mer effektivt. Man får inte stirra sig blind på själva mängden vatten, det kommer att räcka, förklarar Sirensjö.

Hade det varit någon skillnad om en av de nya bilarna kommit till branden i Hästhult?
– Den nya hade varit ännu effektivare. Det hade definitivt inte varit sämre, utan gått minst lika galant.
De nya bilarna kostar 300 000 kronor styck att köpa in och lika mycket att rusta upp. Leveransen beräknas ske i dagarna och sedan ska bilarna utrustas och köras in innan de kan tas i bruk i respektive ort framemot nästa sommar.

×