1 500 personer kom för att se årets traktorrace. Foto: Kristina Höjendal
Robert Sjögren, Nävlinge, visade stolt upp sin pappas gamla veterantraktor som han själv snyggat till. Foto: Kristina HöjendaL
Dieselröken vällde ut när Tobias Andersson, Skepparslöv, fräste på i sin Volvo BM 810. Foto: Kristina Höjendal
Var ska man se på traktorrace om inte från en halmbal? Peter Niklasson, till höger, hade kört från Knislinge.
Fyraårige Axel Lewitz, Vinslöv, testade en mindre traktormodell.
Snabbast i mål på två parallella banor vann.

Traktorrace lockade en rekordpublik

NÄVLINGE 1 500 personer kom för att heja fram årets traktorracevinnare. Dieselröken låg svart över åkern.
– Här ryger det och sprätter det, precis som det ska vara! konstaterade Micke Andersén och Stefan Larsson som stod för underhållningen från scenen.

Först ut var Gärds Köpingebon Gustav Niklasson med sin Fordson super major från 50-talet. Snabbt fräste han iväg över Anders Mårtenssons åker som dagen till ära förvandlats till en amfiteater – och kämpade hårt för att slå Brösarpsbon Lukas Flinck som kom farande i en Ferguson -65.

I backen stod folket och frös.
Med fascinerade blickar följde de kampen mellan slalompinnarna, den snabba vändningen som måste till och slirandet i leran.
– Har han en hembränningsapparat under huven? För här går det verkligen undan, konstaterade speakersherrarna från scenen något heat senare.
En tävlande råkade komma lite för nära en slalompinne och välta den.
– Här blir det några sekunders tillägg, Tillägg på lönen hade varit bättre, konstaterade Andersén och Larsson.

Äldre, yngre, traktorentusiaster och vanliga barnfamiljer kom till evenemanget i mängder.
Vad är det egentligen som lockar?
– Det är bara underbart med traktorer, menade Peter Niklasson som åkt från Knislinge.
Närmare 1 500 personer räknade Anders Lönnåker och Johan Mårtensson, som sitter i styrelsen för Nävlinges LRF-avdelning, in under dagen.
– Lika stor publik som vi hade för två år sedan. Detta är det största som händer på denna sidan av åsen, säger Anders Lönnåker nöjt.

Det var för sjätte året i rad som Nävlinge traktorrace arrangerades. Evenemanget kräver omkring hundra frivilligarbetare, som framförallt hämtas från de tre arrangörerna LRF, Ekumenia och Nävlinge IF.
Utöver tävlingsdelen fanns en utställning.
Här kunde besökarna ta en titt på vackra traktorexemplar som enbart körts dit för att beundras stillastående. Minst – men icke desto mindre röd, grann och opolerad – ståtade en McCormick anno 1963, ägd av Anders Sjögren i Norra Mellby och uppsnofsad av sonen Robert Sjögren från Nävlinge, som nu premiärvisade den för allmänheten.
– Jag har en svaghet för gamla traktorer. Jag älskar dem. Det är fantastiskt att få snygga till dem, en del är ju ganska rostiga, sade han och log förtjust.
Alltför mycket ska en traktor inte glänsa i Roberts tycke.
– De ska vara i bruksskick. Man ska kunna arbeta med den. Den här har jag till exempel kört ved med.
Det blev Martin Jönsson, Göinge Fridhem, som tog hem segern i hela tävlingen när han som vinnare i fyrhjulsdrift mötte vinnaren i tvåhjulsdrift. Därmed får han äran att bygga på vandringspriset som på senare tid blivit så tungt att det fått förses med hjul.
Martin Jönsson vann dessförinnan i klassen fyrhjulsdrift och som god tvåa kom fjolårsvinnaren Markus Jonasson, Nävlinge. Mats Jönnson, Ullstorp, tog hem tredjeplatsen.
Vann i tvåhjulsdrift gjorde Filip Friberg, Blekinge, medan Erik Wester, Blekinge, kom tvåa.

×