Foto: Kristina Höjendal
Mycket intressant finns i arkiven, påpekade Olavi Olson (i förgrunden) och Rolf Nilsson från hembygdsföreningen.
Jane Lundkvist visade hur underbyxor kunde se ut förr i tiden.
De besökare som tittade in på stadsbiblioteket under lördagen kunde få se bilder på byggnader som det var en skam att riva, enligt Per-Olof Persson. Här fanns såväl det gamla Apoteket som musikpaviljongen med.Foto: Kristina Höjendal
Ett av de värsta ingreppen historiskt sett har gjort i stadsparken, menade man från Lokalhistoriska arkivet.
Långt innan den strutformade behån kom till kallades underkläder ”de onämnbara”. De skulle varken synas eller pratas om. Foto: Kristina Höjendal

Synd och skam i historien

HÄSSLEHOLM Vad plockar man fram i Hässleholm om det handlar om synd och skam?
Jo, stans rivna miljöer förstås.

– Synd och skam är allt som rivits i stan och som fortsätter att rivas här, påpekade Richard Roth som tillsammans med hustrun Berit stannade till inne vid borden i stadsbiblioteket för att ta sig en titt på utställarna under Arkivens dag.
Han sneglade ner på de svartvita urklippen som bretts ut framför Per-Olof Persson från Lokalhistoriska arkivet. Här fanns äldre fotografier och artiklar om Hässleholms stadspark, musikpaviljongen, det gamla apoteket och Läredagården (som brann ner efter ett pyromandåd).
Tillsammans med Släktforskarna och Västra Göinge hembygdsförening visade det upp sig under den landsomfattande Arkivens dag på lördagen.

Direktivet uppifrån var tydligt: i år skulle fokus ligga på synd och skam.
Det var något som man forskat mindre i inom Västra Göinge hembygdsförening. Efter en stunds funderande kom dock Olavi Olson, Rolf Nilsson och Olof Larsson på flera fall som visat hur viktigt det längre tillbaka varit att undvika alla typer av skandaler.
– Det skedde missdåd och egentligen var väl allt som inte följde borgerlighetens rättesnören en skam. Det handlade inte bara om att springa och jaga pigor, konstaterade Olof Larsson och mindes hur en känd handlare i det gamla Hässleholm ryktades ha drabbats av dåliga affärer – men att en annan på ett snyggt sätt tog över, så att ingenting skulle anas. Allt annat vore en skam.
De nämner också att det i Hässleholms handels- och industriförenings allra första stadgar från 1892 stod att varje ”välfrejdad” person fick bli medlem – vilket innebar enbart personer med gott rykte.
– Det var viktigt att det inte kom in några drumlar utan de skulle ha hög moral, vara allmänt skötsamma och födda inom äktenskapet, säger lokalhistorikern Torsten Karlson.
Styrelsen kunde få information från prästen som i kyrkböckerna ibland antecknade sina personliga reflektioner utöver rena betyg. Kanske stod det ”ua” – utan anmärkning” eller, ve och fasa, ”betänkligt”.

Någon rusning blev det inte från allmänhetens sida till den tjugonde upplagan av Arkivens dag, men de som kom var intresserade av släktforskning och arkiv. Hembygdsföreningen välkomnade ett antal nya medlemmar.
Även i muséet i hembygdsparken var det aktiviteter på temat. Mellan underkjolar och nattsärkar kunde Jane Lundkvist berätta att det ända in på slutet av 1800-talet minsann var en skam att bära underkläder som vanlig hederlig kvinna.
– Damer hade inte underbyxor, det var något som enbart prostituerade tog på sig, säger hon och visar de underbyxorsom kom senare; mamelucker med öppen gren.
Utställningen som bara visades under en dag kommer igen, lovade hon.
– Både vid fler tillfällen i vinter och till våren.

×