Emil Andersson, FMCK Hässleholm, tillhör nu en exklusiv klubb i enduro-världen. Foto: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Emil Andersson körde in sig i tuffaste enduroklubben

Efter 10 timmar och 48 minuter på sin Husqvarna-maskin gick Emil Andersson i mål som sjua i den extremt tuffa Novemberkåsan.
Men kanske viktigast den här gången var att Andersson därmed fullföljde sin tionde tävling av denna höstklassisker och därmed skrevs in i det exklusiva sällskapet, ”Kåsanklubben”.

– Ja, lite kul eftersom det efter 93 årliga tävlingar om kåsan bara finns 38 förare i den klubben, menade Emil Andersson från Skånes Fagerhult men som klubbmässigt kör för FMCK Hässleholm.
Det kanske märkligaste i sammanhanget är nog också att Andersson bara är 30 år men ändå har fullföljt tio upplagor av Novemberkåsan.
– Jag har kört elva och fullföljt tio inom den stipulerade tiden.

Novemberkåsan med sina fyra dag- och nio natt-varv är även under normala förhållanden ett styrkeprov som är få förunnat att klara.
Den här gången, när tävlingen kördes vid Enköping med SMK Tierp/Göta MS som arrangörer, pratades det om blöta förhållande vilket gjorde banan långsam och lerig.

Var det här den tuffaste kåsan du kört?
– Svårt att jämföra olika kåsor eftersom dessa ofta är så olika och visst det här var tufft och tog tid, sa Andersson.
– Men i Uddevalla för två år sedan var det exempelvis betydligt blötare än den här gången.
160 förare fanns med från starten men när det var dags för målgång fanns bara 18 uthålliga förare och maskiner kvar.

Bland de som tvingades ge upp var storfavoriten Joakim Ljunggren från Karlskoga och med honom borta tog Albin Elowson, Skövde, hem en överlägsen seger på tiden 9.10,06.
Emil Andersson var på sin sjunde plats med tiden 10.48,21 fem minuter före åttan Victor Broström, Karlskoga. Upp till sjätte plats hade Hässleholmsföraren, som var ensam tävlande från sin klubb den här gången, å andra sidan 18 minuter.
– Jag har ju mest kört långloppen den här säsongen eftersom eget företag och familj ändå begränsar tiden, sa Emil Andersson som dock har siktet inställt på att köra SM-tävlingen som hans egen klubb FMCK Hässleholm kommer att arrangera kommande vår.
– Jo, jag kommer att köra SM där och när det gäller kåsan så bli inte förvånad om jag står på startlinjen även nästa år trots att jag uppnått min målsättning att komma med i klubben, skrattade Andersson.
– Det är ju så kul att köra den tävlingen.

×