Annons

Regnér ska ha be­röm för snabb age­ran­de

Opinion Tvåårsomprövningarna av LSS-in­satser ska fry­sas, tills en ny lag­stiftning är på plats.
Opinion • Publicerad 14 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Tvåårsomprövningarna av LSS-in­satser ska fry­sas, tills en ny lag­stiftning är på plats. Det be­slutet kun-gjorde re­ger­ingen i går ef­ter För­säk­rings­kas­sans skrivelse om att en dom i Högsta för­valt­nings­dom­stolen skul­le in­ne­bära ny prax­is.

För ett par vec­kor se­dan slog För­säk­rings­kas­san larm om att den här domen skul­le leda till att mån­ga som i dag har as­si­stans en­ligt LSS skul­le ris­kera att få kraf­tigt ned­sku­rna tider, efter­som vän­te­tider och be­red­skap inte skul­le om­fattas av ersättningsreglerna med kas­sans tol­kning av domen.

Annons

En do­ma­re vid Högsta för­valt­nings­dom­stolen kri­ti­serade För­säk­rings­kas­sans tol­kning, e efter­som domen hand­lade om res­tider, inte vän­te­tider och be­red­skap. Men FK an­såg sig inte kun­na göra nå­gon an­nan tolkning.

Där­för för­tjänar so­ci­al­mi­nis­ter Åsa Regnér be­röm för be­slutet att lag­stifta om en fry­sning av två­års-om­pröv­ningar för de per­soner som har stat­liga as­si­stans­er­sätt­ning. Det kan lindra den oro som alla känner som har den­na om­prövning nära fö­re­stående. En lag­änd­ring som klar­gör att även vän­te­tider och be­red­skap liksom ti­digare måste om­fattas av LSS måste kom­ma snabbt, men lag­änd­ringar tar sin tid. Där­för är mo­ra­to­ri­et med om­pröv­ningar en nöd­vän­dig­het.

Det är inte bara den här domen som för­an­lett För­säk­rings­kas­san att skär­pa sin syn på vil­ka in­satser som be­rät­tigar till as­si­stans­er­sätt­ning. Åsa Regnér har fått be­fo­gad kri­tik för di­rek­tiv till För­säk­rings­kas­san om att minska statens kost­nader för LSS, vil­ket drabbat mån­ga svårt han­di­kappade.

Där­för be­hövs en mer ge­nom­gri­pan­de ge­nom­gång av lagen, så att in­ten­tionerna bak­om lagen upprätthålls, att funk­tions­hind­rade ska kun­na leva ett så nor­malt liv som möj­ligt med hjälp av as­si­stenter.

Samhällsekonomiskt är det inte nå­gon stor kost­nad, även om det verkar så i stats­bud­geten. Men fram­för­allt är det en prin­cip­frå­ga om allas lika rät­tig­heter.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons