Annons

Mugabe gripen av armén – ”inte en statskupp”

Zimbabwe Zimbabwes president Robert Mugabe har gripits, uppger landets största parti på Twitter. Enligt armén, som tagit kontroll över statlig TV, rör det sig inte om en statskupp.
Publicerad 15 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
En armérepresentant trädde fram i statlig TV, som tagits över av militären. Foto: TT
En armérepresentant trädde fram i statlig TV, som tagits över av militären. Foto: TT

Stridsvagnar har rullat in i landets huvudstad Harare, och under natten mot onsdag hördes explosioner och skottlossning i närheten av Mugabes presidentpalats.

Zimbabwes armé har tagit kontrollen över den statliga televisionen. Enligt vittnesuppgifter ska journalister ha blivit misshandlade av soldaterna, som i sin tur menar att de är där för att garantera säkerheten för de anställda.

Annons

I en sändning hävdade en representant för armén att man gått in för att komma åt personer i presidentens närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet."

I en rad meddelanden på Twitter kallar Mugabes eget parti, Zimbabwe African National Union Patriotic Front, händelserna för ett oblodigt maktövertagande.

"Det har inte skett en kupp, endast ett oblodigt maktövertagande där korrupta och tjuvaktiga personer har blivit gripna, samt där en gammal man som har utnyttjats av sin fru har blivit omhändertagen. De få explosioner som hördes var från skurkarna som motsatte sig , men de är nu gripna.", skriver partiet.

— ZANU PF (@zanu_pf) 15 november 2017

Twitterkontot hävdar även att Emmerson Mnangagwa, tidigare vice-president, har axlat rollen som tillförordnad president. Han sparkades nyligen av Mugabe, något som har lett till spänningar i landet, skriver BBC.

Detta eftersom det spekulerats i att Mugabes fru, cirka 40 år yngre än sin man, hoppats att överta makten efter sin man, och därför fått honom att sparka vice-presidenten.

Svenska myndigheter uppmanar svenskar på plats att ta det försiktigt.

Texten uppdateras.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons