Annons

Oro i Bonn och Berlin

Ledare När FN:s klimatkonferens i Bonn nu går in i slutskedet saknas fortfarande nödvändiga uppgörelser för att driva på ländernas klimatarbete.
Opinion • Publicerad 15 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
USA:s förre vicepresident Al Gore deltar i Bonn.            Foto: TT
USA:s förre vicepresident Al Gore deltar i Bonn. Foto: TT

Den här vec­kan har mil­jö­mi­nis­trarna kommit till Bonn för att för­söka sy ihop av­slutningen på kli­mat­kon­fe­rensen, som ska dri­va på upp­följningen av Paris­av­talet.

Den förs­ta vec­kans för­hand­lingar på tjäns­te­man­na­ni­vå har inte gått lika smi­digt som mån­ga hoppades. USA del­tar men har inte äg­nat sig åt att sätta käppar i hjulen. Det har öv­riga del­ta­ga­re klarat själva.

Annons

Po­si­tivt är att de två enda länderna som inte ti­digare an­slutit sig, Ni­ca­ra­gua och Sy­ri­en, nu har med­delat att de ock­så ska skriva un­der Paris­av­talet. Där­med blir USA det enda landet i världen som står vid si­dan av, om Trump full­följer sitt be­slut att be­gä­ra ut­trä­de.

Efter­som så­väl opi­ni­onen som de eko­no­miska för­ut­sätt­ningarna mot­verkar mera kol och olja i USA:s ener­gi­mix och istäl­let dri­ver på det för­ny­bara be­tyder kan­ske inte Trumps po­li­tik så myc­ket på hem­ma­plan. Men den på­dri­van­de roll som USA hade med Oba­ma som pre­si­dent skul­le be­hövas.

Även om alla länder ställt sig bak­om Paris­av­talet saknas till­räck­ligt am­bi­ti­ösa åt­gärder i de na­tio­nella pla­ner som en­ligt av­talet ska re­do­visas och följas upp. Be­tyd­ligt mer ra­di­kala minsk­ningar av kli­mat­ut­släppen be­hövs i alla länder.

Det vi­sas tyd­ligt av att kol­di­ox­id­ut­släppen i år ökar igen ef­ter tre år med i stort sett oför­änd­rade ut­släpp. Det trend­brott som mån­ga hoppades på verkar allt­så inte ha skett. Det är främst i Kina och i nå­gra an­dra stora ut­veck­lings­länder som ut­släppen ökat, vil­ket pekar på den för­ändring som skett mel­lan Kyo­to­av­ta­let och Paris­av­talet. Nu är det inte bara in­du­stri­länderna som är stora ut­släpps­bovar. Där­för måste ock­så alla länder ta sitt an­svar.

Pa­ral­lellt med FN-kon­fe­rensen i Bonn förs re­ger­ings­för­hand­lingar i Berlin. Ska An­ge­la Merkel kun­na bilda en ny re­ger­ing som tar kli­matet på all­var och blir ett fö­re­dö­me för an­dra länder i och utan­för EU måste hon få med sig de an­dra par­tierna på ett tyd­ligt mål om att fasa ut kol­eld­ningen i Tysk­land. Kan­ske är för­hand­lingarna i Berlin lika vik­tiga som de i Bonn.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons