Annons

Rödgröna tar strid för olagligt förslag

Publicerad 15 november 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Anders Åkesson (MP) regionråd, anser att det är viktigt att offentliga arbetsgivare ställer krav på vettiga sociala villkor för anställda i företag som regionen handlar med.     Arkivbild
Anders Åkesson (MP) regionråd, anser att det är viktigt att offentliga arbetsgivare ställer krav på vettiga sociala villkor för anställda i företag som regionen handlar med. Arkivbild

Almega har kritiserat det styrets förslag att skriva in krav om kollektivavtal i den nya upphandlingspolicyn. Ett förslag som har diskuterats länge och kritiserats av Alliansen.

Policyn underkändes i regionstyrelsen nyligen av Alliansen och SD, som fick igenom en återremiss av förslaget.

Annons

– Det strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU, att kräva kollektivavtal, sa Stefan Holm, näringspolitisk expert på Almega, som är Sveriges ledande organisation för tjänsteföretag, i onsdagens tidning.

S och MP med stöd av V vill ha en ny upphandlingspolicy som ska bli ett vassare politiskt verktyg för samhällspolitiskt ansvar. Alla som vill sälja sina tjänster och varor ska ha ett kollektivavtal.

– Det är viktigt att offentliga arbetsgivare går före och ställer krav på vettiga sociala villkor, säger Anders Åkesson.

Kan ni ta detta beslut, som strider mot lagen?

– Har vi en upphandlingspolicy som vinner gehör i regionfullmäktige ska vi hantera frågan utifrån det perspektivet.

Men om en enda leverantör utan kollektivavtal överklagar ett sådant beslut, så faller det ju direkt?

– Det är i så fall värt att göra en sådan prövning. Det är rimligt att man som anställd har rimliga arbetsvillkor.

60 procent av alla småföretag saknar kollektivavtal. Då kan de inte vara med i regionens upphandlingar?

– I ett sådant läge får lösningar hittas så att företag som nu inte har kollektivavtal kan vara med.

Tänker ni arbeta för att riksdagen ska arbeta för en lagändring, som skriver in bindande kollektivavtal vid upphandlingar? Finns det stöd för det?

Annons

– Det är en väg att gå. Jag tror att regeringen och statsminister Stefan Lövén ser på saken på samma sätt som styret i Region Skåne.

Anders Åkesson är kritisk till Alliansen, som i sitt förslag till upphandlingspolicy har strukit flera bindande områden, som inte anges i LOU.

– De vill ju ta bort alla modeller som ställer villkor för företagen. de ser inte upphandlingspolicyn som ett verktyg att påverka, kommenterar Anders Åkesson.

Han ifrågasätter även Almegas kritik mot styrets förslag.

– Hur kan ett förslag som strider mot lagen över huvud taget tas fram. Det är märkligt att det skånska styret bedriver valpropaganda med krav om kollektivavtal vid upphandling, som ju inte stämmer med lagstiftarnas intentioner, säger Stefan Holm på Almega.

Alliansen säger nej till förslaget. Dels för att det riskerar att ställa många småföretagare utanför upphandlingar, dels för att lagrådet avstyrker bindande kollektivavtal.

Syftet med den nya upphandlingspolicyn, som delar de politiska blocken, är att få ett styrinstrument som tar samhällspolitisk ansvar, samt ekonomiskt, socialt och ekologiskt ansvar vid upphandlingar.

Alla de företag som vill vara med i den offentliga konkurrensen får se till att skriva på ett kollektivavtal med sina respektive fack, som representerar deras anställda.

Regionstyrelsen tar beslut om policyn vid nästa sammanträde i november.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons