Annons

Prisad för sina dramatiserade stadsvandringar

Personligt Modell, skådespelare, servitris, hotellreceptionist, modebutiksinnehavare, hemstjänstanställd, allt i allo på tv- och filminspelningar; Jessica Aleryd har prövat på mycket !
Personligt • Publicerad 16 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Ystad är inte bara Wallander. Det ville Jessica Aleryd och hennes kollegor ta fasta på när de bildade Ystad stadsteater. De har nyligen fått kommunens årliga kulturpris för sitt sätt att levandegöra Ystads historia.

I år var det femte sommaren som turister – och för all del även bofasta – kunde uppleva dramatiserade stadsvandringar och möta personer från Ystads historia.

Annons

I Ystad fanns ju redan turistvandringar i den fiktive kommissarie Wallanders fotspår. Och det tycker Jessica är kul.

– Men det som faktiskt har hänt i staden, på riktigt, är ju också spännande.

Hon kastade fram sin idé på ett frukostarrangemang 2012, där turismen i Skåne och Ystad var ämnet.

Hon är historiskt intresserad och redan hade funderat i de här banorna. Och gensvaret blev sådant att hon och teaterkompisar genast satte igång att göra verklighet av idén.

Sommaren 2013 spelade de första gången och sedan har det alltså fortsatt. Med nya historier varje gång. Nu senast hette föreställningen En munk till kaffet och utspelades medan publiken vandrade mellan Charlotte Berlins trädgård och klostret.

Jessica Aleryd spelade Maj, tvätterska och skvallerkärring. Och Karl XII.

Hon är påläst om och kan mer om stadens historia än de flesta. Men hon är inte inföding, utan växte upp i Stockholm.

– Vi flyttade ner 1990, för pappa hade företag här nere.

Innan dess hade hon prövat på vad en del unga tjejer drömmer om:

– När jag slutade nian fick jag ett erbjudande om att åka till Italien och bli fotomodell. Jag var i Milano två vändor och en i Tyskland.

Annons

Mamma följde med för att ta vara på dottern – vilket i och för sig tärde på inkomsterna, för mammas uppehälle var inget som hon kunde ta betalt för av dem som anlitade henne.

Hon trivdes inte så väldigt bra med modellivet:

– Jag tyckte inte att det var så kul. Konkurrensen mellan tjejerna var ganska jobbig, faktiskt.

– Och jag ville leva på något mer än mitt utseende.

– Men man fick uppleva saker som tjejer inte brukar få vara med om annars – frottera dig med världskändisar, åka limousin. Som fotomodell blir du nästan indragen i den världen.

Så det var lite annorlunda att komma till Ystad.

– En chock, faktiskt. Först kunde jag uppskatta lugnet – det var väl något jag behövde.

– Men plötsligt blev allt så svårt – mitt cv var inte så efterfrågat i Ystad.

Hon fick arbete som servitris och senare i hemtjänsten:

– Hemtjänsten var något av det roligaste jag har gjort, att få samtala med så erfarna människor som pensionärer. De sitter ju på de mest spännande livshistorierna.

Annons

I tio år drev hon också en butik i Ystad. Nu går hon en utbildning till fastighetsmäklare, berättar att hon för ett år sedan hade anledning att begrunda sin situation och kom fram till att hon ville ha något mera stadigt.

2010 var hon receptionist på Ystad saltsjöbad. Många filminspelningar och tv-produktioner genomförs i Ystad och ofta förläggs filmfolk där på hotellet.

Det råkade bli så att att Jessica Aleryd blev filmbolagens kontakt när de behövde fixa än det ena, än det andra.

Det gjorde i sin tur att hon kom i kontakt med gänget bakom Skavlan i Sveriges television. Och blev enrollerad som produktionskoordinator för de inspelningarna under två säsonger.

– Jättekul, men det var slitsamt att veckopendla – då var mina barn mindre.

När tidningen träffar henne kommer hon just från ett reklamjobb, där hon bidragit med sin röst. Hon är frilans, beredd att ge sig på det mesta. Hon hörs i en reklamsnutt på tv. Hon har bland annat varit statistansvarig på engelska Wallander-inspelningar, i komedin 10 000 timmar finns hon med både bakom och framför kameran.

Man kan säga att hennes teaterbana startade i början på seklet.

– Jag hade sjungit lite grann. Vi var några stycken som hade en showgrupp och 2003 hade vi vad man skulle kunna kalla en pausshow vid ett arrangemang på Marsvinsholm.

– Jag och min dåvarande sambo tyckte att vi skulle göra mer. Det var så som Rakt upp och ner kom till – 2005 hade vi premiär på Scala.

Rakt upp och ner är en teatergrupp som genom åren har gjort flera välbesökta uppsättningar på Ystad teater, bland annat klassiska lustspel som Kuta och kör och Hotelliggaren. Liksom Smultronstället, en musikal med Perikles låtar som grund.

Annons

Ystad stadsteater – de valde helt enkelt namnet för att det inte var upptaget; det har ingenting med Ystad teater att göra – har fungerat parallellt. Nu har de dessutom utvecklat verksamheten och uppträder inte bara på somrarna.

Sålunda hade de härom veckan premiär på en spökvandring genom Ystads historia.

De har också gett sig in i en genre som blivit populär på senare tid: deckargåtor som spelas upp inför sittande restauranggäster. Den 17 november har de premiär på sin fjärde uppsättning, När fällan slår igen, på Restaurang Lite mer i Ystad. Research pågår inför nästa års stadsvandring.

I gruppen ingår, förutom Jessica Aleryd, Sara C Kenney, Lars Schilken och Johan Lundin. Vad de ska göra med de 25 000 kronorna de fått i kulturpris har de inte bestämt än:

– Vi kanske gör en liten resa till London och besöka London Dungeons, eller gå en Jack the Rippertur, för att få inspiration.

bild 1/2
Jessica Aleryd har prövat på en mängd jobb – nu studerar hon till fastighetsmäklare.
8Foto: Håkan Jacobsson
Jessica Aleryd är påläst när det gäller sin hemstads historia.
Foto: Håkan Jacobsson
Jessica Aleryd har prövat på en mängd jobb – nu studerar hon till fastighetsmäklare.
8Foto: Håkan Jacobsson
Jessica Aleryd är påläst när det gäller sin hemstads historia.
Foto: Håkan Jacobsson
Fakta:

Namn: Jessica Aleryd

Ålder: 45 år

Yrke: Frilans inom film och teater, snart utbildad fastighetsmäklare.

Familj: En son, en dotter.

Bor: Lägenhet i Ystad

Övrigt: Tycker om att snickra och har själv tillverkat mycket sitt möblemang.

Aktuell: Är med i Ystad stadsteater, som nyligen fått Ystad kommuns kulturpris för sina dramatiserade stadsvandringar.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons