Annons

De återsåg sina drömmars stad, Harrar

Personligt Efter 40 år återvände de till Harrar, staden där de möttes första gången som barn.
Personligt • Publicerad 17 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Gunnel växte upp i Harrar i östra Etiopien, där föräldrarna var verksamma som missionärer och hennes uppväxt präglades av flyttar mellan Asmera i Eritrea, Hässleholm och Addis Abeba.

Även Per-Martin hade en annorlunda barndom. Hans föräldrar var placerade i Harrar efter Andra världskriget och verkade där några år innan de förflyttades till provinsen Arsi och efterträddes av Gunnels föräldrar. Första gången han mötte Gunnel var i Harrar 1955.

Annons

Långt senare gifte sig paret och de bodde i Lund, Malmköping, Strömsnäsbruk, Markaryd och Vinslöv innan de flyttade med sina tre barn till Kenya för missionssällskapet Bibeltrogna vänner.

Under många år har makarna pendlat mellan Sverige och Kina, där de jobbat i Mittens rike som engelsklärare.

Nyligen fick Per-Martin och Gunnel Hjort chans att resa tillbaka till Harrar, som de inte besökt på över 40 år. Per-Martin berättar:

– Det är inte underligt att denna vackra stad på 1800 meters höjd i den östligaste delen av det etiopiska höglandet fortsatt att locka och fascinera oss! Den sägs vara den fjärde heligaste muslimska staden i världen med 82 moskéer. Ringmuren började uppföras under 1200-talet och på grund av stadens kulturhistoriska värde blev Harrar 2006 uppsatt på Världsarvslistan. I ”gamla stan” bor aderefolket, som talar sitt eget språk och bekänner sig till islam.

Harrar är också känt för att den nydanande franske poeten Arthur Rimbaud huserade där på 1880-talet.

En annan av Harras attraktioner är hyenamannen, som varje kväll utanför stadsmuren matar och samtalar med de talrika renhållningsdjuren och som mot en slant visar upp sin vilda konst.

– När Gunnel och jag hade varit gifta ett par år gjorde vi 1974 en resa till Etiopien med ett svenskt plan, där den legendariske Carl Gustaf von Rosen var pilot. Kejsaren hade nyligen störtats och en marxistisk regim tagit över makten. Då lyckades vi besöka Harrar, där vi alltså måste ha setts för första gången 20 år tidigare.

Och för några veckor sedan blev det åter möjligt.

– Det mesta utstrålar fortfarande charm och vänlighet i Harrar. Staden visade sig ännu en gång leva upp till våra drömmar.

– Någon som i dagsläget gjorde djupt intryck var den sämja som tycks råda mellan de talrika muslimska och kristna trosutövarna. Det är vår förhoppning att så får förbli även in i en mycket osäker framtid, säger Per-Martin Hjort.

bild 1/2
Att fritt ströva omkring i de gamla gränderna och insupa doften av kaffe och kryddor återväckte minnen för makarna Hjort. PRIVAT BILD
Gunnel och Per-Martin Hjort fick nyligen möjlighet att återse sitt Harrar, staden där de möttes för första gången som barn. PRIVAT BILD
Att fritt ströva omkring i de gamla gränderna och insupa doften av kaffe och kryddor återväckte minnen för makarna Hjort. PRIVAT BILD
Gunnel och Per-Martin Hjort fick nyligen möjlighet att återse sitt Harrar, staden där de möttes för första gången som barn. PRIVAT BILD
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons