Annons

Ingen åtgärd efter JO-anmälan

Osby Det blir inte någon vidare utredning vad gäller den anmälan till Justitieombudsmannen (JO) som kommunen själv gjort, efter att sekretessbelagda uppgifter publicerats på Osby kommuns hemsida.
Osby • Publicerad 17 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I slutet av juli i år publicerades en kallelse till barn- och skolnämndens sammanträde. I kallelsen fanns sekretessbelagda personuppgifter som låg ute på hemsidan i elva dagar innan någon reagerade.

Anledningen var att en medarbetare helt enkelt länkat till fel dokument.

Annons

Uppgifterna plockades då genast bort och åtgärder vidtogs så att uppgifterna inte skulle vara sökbara på nätet.

Kommunen tog även kontakt med de drabbade personerna och gav även information om hur de skulle kunna gå vidare med ärendet.

Kommunen själv gjorde både en JO-anmälan och en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Dessutom bestämdes att rutinerna skulle ses över.

De drabbade personerna gjorde också var sin polisanmälan.

JO meddelar nu att mot bakgrund av de åtgärder som kommunen redan vidtagit och med hänsyn till att saken även har polisanmälts så finns det för närvarande inte tillräcklig anledning att vidta någon ytterligare åtgärd. Man avslutar därför ärendet.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons