Annons

Ta tillbaka gatorna från demokratins fiender

Opinion Inför EU toppmötet i Göteborg är det stor fruktan för våldsamma kravaller.
Opinion • Publicerad 17 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Inför EU toppmötet i Göteborg är det stor fruktan för våldsamma kravaller. Många erinrar sig hur militanta vänsteraktivister och vanliga bråkmakare försökte storma in och störa toppmötet i samma stad 2001 där även USA:s dåvarande president George W Bush närvarade. Faran var stor, om de våldsamma protesterande hade lyckats ta sig fram till den amerikanska presidenten att de skulle ha skjutits ner av Bushs säkerhetsvakter eller andra beväpnade vakter på plats.

Nu står Göteborg ännu en gång värd för toppmötet. Det är ett viktigt val av stad för att visa att det öppna och demokratiska samhället inte viker ner sig för våldsverkare.

Annons

Säkerhetspådraget blir enormt. Stora delar av Göteborg kommer att stå stilla inför risken av våldsamma upplopp.

Hade det inte varit bättre att samla EU-höjdarna på något fjällhotell istället för i Sveriges näst största stad, undrade vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Nej, demokratin och de EU-ledare som symboliserar den skall inte smyga sig undan. Det är tvärtom särskilt viktigt att stå upp mot antidemokratiska krafter som vill ta över det offentliga rummet. Därför är det värt att betala priset för det omfattande säkerhetsarrangemanget.

Som en gång Gunnar Sträng sa skall inte gatans parlament få styra över det folkvalda politiska systemet. Demokratin är på ett sluttande plan om vi låter det ske.

Lars J Eriksson

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons