Annons

Hässleholm lockade med billigaste mat

Personligt Var handlade du billigast mat för 25 år sedan? Minns du?
Personligt • Publicerad 18 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Hässleholm har den billigaste maten, utropar en rubrik i vår tidning.

Norra Skåne har låtit göra en stor prisjämförelse i 27 butiker inom hela spridningsområdet, som omfattar norra Skåne och södra Småland. Den matkasse som ingår kunde handlas billigast i alla tre butikerna i staden och lägsta pris var här 495,01 kronor. Osby låg tyvärr i topp på 584,85 kronor för samma kasse varor, närmast följt av Vinslöv på 571,50 kronor.

Annons

Lägsta pris i Tyringe var 527,98 kronor, Östra Göinge 555, 42 kronor och Lönsboda 557,35 kronor. In i minsta detalj presenteras matpriserna för alla varor från samtliga butiker på orterna!

Mera Hässleholm! Nyligen korades vi till Sveriges bästa bibliotekskommun 1992.

Bakom utnämningen står Sveriges författarförbund och anledningen är att kommunen, under knapphetens kalla stjärna, ändå gör miljonsatsningar på biblioteksverksamheten.

Mottog utmärkelsen i Stockholm, i form av diplom, gjorde kulturnämndens ordförande Monica Knös (Fp) och kulturchefen Christer Carls. ”Detta är en stor ära för Hässleholm och vi har anledning sträcka på oss”, säger Monica Knös.

Den 10 november var det exakt 100 år sedan den naivistiske konstnären Algot Andersson, Alg And, föddes i en backstuga vid Galgbacken i Hässleholm.

Efter jobb på Hässleholms mekaniska verkstad startade han tillverkning av domkrafter efter eget patent i Bjärnum men övergick på 40-talet till att måla tavlor.

Bitterhet och känslor av utanförskap drabbade honom på senare år, vilket dämpade hans originalitet och särprägel som konstnär, skriver Åke Holmqvist i sin stora minnesartikel. Alg And avled i Bjärnum 1971 och först flera år senare fick han sitt rättmätiga erkännande som konstnär.

Och ”upptäckten” berodde i hög grad på kultursekreterare Börje Åströms insatser, som resulterade i ett flertal utställningar på olika håll, i Hässleholm, Kristianstad men framför allt på Jönköpings museum. Hässleholms kommun äger ett antal verk som nu pryder offentliga lokaler.

Ignaberga nära 100-åriga missionshus blir sommarstuga åt ett par från Stockholm, läser vi en dag.

Här startade missionsförsamlingen sin verksamhet 1875 och 1898 byggdes möteslokalen. Man hade vid den tiden så många som 125 söndagsskolbarn, så det behövdes utrymmen.

Annons

Nils-Olof Nilsson, som varit deras lärare under 40 år, beklagar inte situationen som uppstått, ”Tiderna är sådana, och vi är bara fem medlemmar kvar, alla pensionärer. Av missionshusets inventarier går altartavlan tillbaka till Sösdala missionsförsamling, predikstolen till Vanneberga backe och tre gamla orglar är redan sålda”.

Lovéns foto i Osby startades 1955 av Gert Lovén, nu 60, som i dagarna utsetts till ”Årets företagare” i Osby kommun.

Företaget har arbetats upp till en unik fotofirma med ett väldigt brett varusortiment och specialisering på industrifoto. Kundkretsen finns nästan hela vägen från Ystad till Haparanda.

Även sonen Tomas, 36, har sin hand med i utvecklingen. Videohörnan med uppsatt och inkopplad redigeringsutrustning lär vara den enda i sitt slag i Sverige. Omsättningen uppgår idag till makalösa 13 miljoner – mot första dagskassan på 11 kronor.

Astrid Lindgren har nyligen fyllt 85 år, och det har firats en lördag på biblioteket i Hässleholm.

Där vimlade det av Emil i Lönnebergor, Pippi Långstrumpor och Ronja Rövardöttrar bland nära 200 barn och vuxna som infann sig till firandet. De flesta barnen var utklädda och fick gå in gratis, medan övriga betalade tio kronor som gick till Rädda Barnens hjälpverksamhet.

I samlingssalen framträdde musikskolans kör Kolibrierna och alla fick sjunga med i de kända sångerna. ”Astrid Lindgren är en av Sveriges största PR-symboler och hennes böcker har satt tydliga spår i det svenska språk- och namnbruket”, sade barnbibliotekarie Helén Sandberg.

bild 1/10
Årets företagare Gert Lovén och sonen Tomas testar den nya datoriserade porträttfotograferingen på modellen Charlotte Lagerblad.
Arkiv
Välj rätt väg när du ska fylla din matvagn. Norra Skåne har gjort en stor prisjämförelse i 27 butiker i vårt spridningsområde.
Foto: Jörgen Alström
Hässleholm har utsetts till landets bästa bibliotekskommun 1992. ”En stor ära”, säger kulturnämndens ordförande Monica Knös.
Arkiv: Åke Ljungberg
I nästan 100 år har det här huset i Ignaberga tillhört missionsförsamlingen. Nu blir den sommarstuga.
Arkiv
Alg Ands målning ”Pingstkaffe” finns nu på Bokebergsgården i Hässleholm.
Arkiv
Algot Andersson, som signerade sina tavlor med Alg And.
Arkiv
Målningen ”Bordbönen” gjorde Algot Andersson 1950. Den visar en interiör från jordstugan vid Galgabacken där han bodde med modern Nilla.
Arkiv
De flesta av barnen var utklädda till någon av Astrid Lindgrens sagofigurer. Här är det Niklas Gustavsson som busfröet Emil.
Arkiv: Jörgen Alström
Madicken och Ronja Rövardotter, alla fanns det på plats vid Astrid Lindgrens-firandet.
Arkiv: Jörgen Alström
Det vimlade av Pippi Långstrump när Astrid Lindgrens 85-årsdag firades.
Arkiv: Jörgen Alström
Årets företagare Gert Lovén och sonen Tomas testar den nya datoriserade porträttfotograferingen på modellen Charlotte Lagerblad.
Arkiv
Välj rätt väg när du ska fylla din matvagn. Norra Skåne har gjort en stor prisjämförelse i 27 butiker i vårt spridningsområde.
Foto: Jörgen Alström
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons