Annons

Osby IK vill renovera med början i mars

Osby • Publicerad 18 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ishallen i Osby.
Ishallen i Osby.

Frågan om en eventuell ny ishall har pågått i flera år och turerna har varit många i både kommunkorridorer och bland alla de som använder hallen.

Så sent som för ett par veckor sedan berättade Sven-Arne Svensson som är ordförande i Osby IK att han skulle föreslå demonstrationer varje lördag fram tills att något händer i ishallsfrågan.

Annons

Han berättade om hur det regnar in i både kansliet och kafeterian och hur människor mår dåligt av att vistas i ishallen.

Med andra ord är frågan fortfarande infekterad.

Under fredagen lämnade Sven-Arne Svensson in en skrivelse från styrelsen i Osby IK till kommunen med ett konkret förslag som innefattar renovering, ett nytt skal samt om- och tillbyggnad av ishallen.

”Vårt förslag är att kommunen omgående med föreningens hjälp renoverar befintlig ishall” står det i skrivelsen. Här framförs även att fler föreningar skulle kunna få tillgång till både förråd, samlingslokaler, omklädningsrum, kanslier och möteslokaler. Genom den här lösningen skulle man även få möjlighet att söka bidrag till projektet.

I det aktuella förslaget menar styrelsen att renoveringen skulle kunna påbörjas i mars nästa år och att kommunen skulle behöva bidra med en summa på 40 miljoner kronor fördelat på två år.

Trots att mögel- och fuktproblem i ishallen påtalats under flera år och att ett antal utredningar genomförts har inga beslut fattats.

Sven-Arne Svensson har tidigare förklarat att orsaken till den 50-åriga ishallens dåliga skick beror på bristande underhåll.

Det är som sagt inte en splitterny ishall som föreningen efterfrågar. De anser i stället att renovering är den bästa lösningen, både för föreningarna och för den kommunala ekonomin. Genom att söka pengar från exempelvis Skåne Leader och olika fonder samt att man bidrar med ideellt arbete skulle kommunens kostnader hållas nere.

Sven-Arne Svensson påpekar också att under en renovering kan verksamheten i ishallen pågå som vanligt.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen i somras fanns ett förslag på en nybyggd ishall för drygt 126 miljoner kronor att ta ställning till. Detta ansågs som ett alldeles för dyrt kalas och kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) sa då att man ville utreda vilken sorts ishall man kunde få för 80 miljoner kronor.

Annons

Anders Edvall som är fastighetschef inom Osby kommun är den person som idag har frågan på sitt bord och han har tidigare sagt att det finns en förhoppning om att ett beslut ska kunna fattas kring årsskiftet.

I skrivelsen till kommunen efterlyser Osby IK:s styrelse ett datum för kommunens slutliga ställningstagande samt det aktuella beslutet och vad det grundar sig på.

Fakta:

Under fredagen lämnade styrelsen för Osby IK in en skrivelse till kommunen där man uttryckte sitt missnöje med den utdragna hanteringen av ishallen.

Föreningen ger nu som förslag att kommunen med föreningens hjälp omgående renoverar och bygger till den befintliga ishallen.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons