Annons

Tät stämning på jubilerande Bokens Dag

Författarsamtal/recension En tät och mysig stämning med många litterära karameller tycker Sophie Lossing om lördagens Bokens Dag i Hässleholms kulturhus.
Publicerad 19 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är femte året i rad som Norra Skåne/ Skånska Dagbladet arrangerar bokens dag i Hässleholms kulturhus. Och nu har man verkligen hittat en väl fungerande form. Det är en skönt avslappnad, tät och snarast mysig tillställning, som att sitta i soffan hemma och dra upp den ena litterära karamellen efter den andra ur godisskålen.

Annons

Och stor plats förtjänar de, för det är ett gediget startfält man fått ihop. Där är Augustnominerade romandebutanten Isabelle Ståhl. Augustvinnaren Torbjörn Flygt, deckarförfattaren Anders De la Motte och sist men absolut inte minst historikern, känd från tv-programmet Fråga Lund, Gunnar Wetterberg.

Augustnominerade Isabelle Ståhl skriver även hon om nutiden. Eftersom hon råkar vara hundvakt har hon en liten hund med sig på scenen. Den ser inte ut att riktigt gilla rampljuset, men lockar till skratt och bryter effektivt isen. Hennes roman, Just nu är jag här, har fått stor uppmärksamhet och kallas av kritiker för en generationsroman.

Efter en kaffepaus äntrar deckarförfattaren Anders de la Motte scenen. Likt en litterär estradör fångar han vant publiken. Han berättar ledigt och lätt om att han numera gräver där han står. Det vill säga här på hemmaplan, i Skåne.

Ser man till tidsspann täcker de församlade författarnas alster ca 14 000 år. Då står de tre första för de senaste fyrtio åren och resten har historikern Gunnar Wetterberg kapat åt sig. I sitt mastodontprojekt på 2000 sidor redogör han för Skånes historia sedan 12 000 f.Kr.

Annons

bild 1/6
Gunnar Wetterberg kommer till Sommarakademien...
Isabelle Ståhl och Torbjörn Flygt inledde årets Bokens Dag i Hässleholm. Foto: Jörgen Johansson
I kaffepausen signerade författarna böcker. I förgrunden Isabelle Ståhl och bredvid henne Gunnar Wetterberg och Anders de la Motte. Foto: Jörgen Johansson
Gunnar Wetterberg. Foto: Jörgen Johansson/ARKIV
Deckarförfattaren Anders de la Motte fångar publiken när han berättar att han numera gräver där han står. Foto: Jörgen Johansson
Isabelle Ståhl och Torbjörn Flygt samtalar med Norra Skånes chefredaktör Carl-Johan Bauler och Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding. Foto: Jörgen Johansson
Gunnar Wetterberg kommer till Sommarakademien...
Isabelle Ståhl och Torbjörn Flygt inledde årets Bokens Dag i Hässleholm. Foto: Jörgen Johansson
Fakta:

FÖRFATTARSAMTAL

Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons