Annons

68-väns­tern var li­ten men på­verkade mån­ga

Opinion Det en me­del­klassens re­volt, där stu­denter, aka­de­mi­ker och för­fat­ta­re var de dri­van­de.
Opinion • Publicerad 20 november 2017 • Uppdaterad 29 november 2021

Med snart 50 års per­spek­tiv kan det vara dags att ana­ly­sera vad väns­ter­vågen med start 1968 egent­li­gen hade för ef­fekter. Fors­ka­rna Len­nart Bernt­son och Svan­te Nor­din, själva ak­tiva då på tid­skriften Ze­nit, gör ett för­sök i bo­ken Ef­ter re­vo­lu­tionen (Na­tur & Kul­tur).

Väns­ter­vågen var in­gen re­vo­lu­tion från bot­ten, av ut­satta grupper. Tvärt­om var det en me­del­klassens re­volt, där stu­denter, aka­de­mi­ker och för­fat­ta­re var de dri­van­de, allt­så pri­vi­le­gierade grupper. Ar­be­tar­klassen var inte bara från­va­ran­de utan sna­rast av­stånds­ta­gan­de.

Annons

Till stor del var 68-väns­tern kom­mu­nis­tiskt in­riktad, allt­så lie­rad med to­ta­li­tära krafter. Mänsk­liga rät­tig­heter stod inte högt på agen­dan. Mao­ister och trots­kister som do­mi­nerade, inte Sov­jet­kom­mu­nis­men.

Testuggandet i oli­ka kom­mu­nis­tiska in­rikt­ningar en­ga­gerade dock inte så mån­ga. Det som gjorde att 68-väns­tern blev be­tyd­ligt bredare och mer in­fly­tel­se­rik än de små kom­mu­nis­tiska grupperna var de mer all­männa civilisationskritiska in­slagen. Kri­tiken av kon­sum­tions­sam­häl­let, för­trycket av tred­je världen och im­pe­ria­lismen slog an även hos mån­ga li­be­raler.

På grund av den aka­de­miska basen på­verkades kul­tur­kli­matet, me­di­erna och uni­ver­si­teten starkt av väns­ter­vågen. Där­emot blev det inga be­stående in­tryck i den eko­no­miska po­li­tiken. Stödet för marknadsekonomin var hela ti­den starkt.

Det var ock­så stödet för de de­mo­kra­tiska vär­dena. Där­för blev väns­tern ald­rig nå­got hot mot sam­häl­let.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons