Annons

Slarva inte bort erfarenheter

Krönika Sve­ri­ge borde inte ha råd med att låta er­farna, kom­pe­tenta tidigare partiledare kom­bi­nera pen­sio­närs­till­va­ro med di­ver­se kon­sult- och sty­rel­se­upp­drag.
Opinion • Publicerad 21 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Opi­ni­ons­siff­rorna går upp och ner och par­ti­le­da­re kommer och går. Det enda som fö­re­faller be­stå är att Li­be­ralernas par­ti­le­da­re heter Jan Björk­lund. När han om­valdes i helgen var han re­dan med dagens mått mätt en ve­te­ran med tio år på posten.

I ett his­to­riskt per­spek­tiv är det inte sär­skilt im­po­nerande. Ber­til Oh­lin ledde sam­ma par­ti i 23 år, lika mån­ga som Tage Er­lan­der var So­ci­al­de­mo­kraternas par­ti­ord­fö­ran­de. Gun­nar Hed­lund (C) och Sven Linderot (VPK) satt näs­tan lika länge, 22 år. Iingen av des­sa är i när­heten av Alf Svens­sons svens­ka re­kord 31 år. Om Björ­lund över­lever som par­ti­le­da­re i yt­ter­ligare nå­gra år kommer han dock att slå Carl Bildts 13 år och bli re­kord­in­ne­ha­va­re i mo­dern tid.

Annons

Jag tyc­ker inte alls att det är kons­tigt att par­ti­le­da­re nu­me­ra inte sit­ter så länge. Tem­pot har skruvats upp och det är fullt be­grip­ligt att par­ti­le­da­rna inte orkar med stressen och pressen lika länge som förr. Det finns även de­mo­kra­tiska mo­tiv för en ro­ta­tion i maktens kor­ri­dorer.

Det märk­liga är att fullt friska fö­re­det­tingar som Carl Bildt, Gö­ran Persson, Maud Olofs­son och Gö­ran Hägg­lund, för att nu bara nämna nå­gra, har tillåtits trap­pa ner långt före den for­mella pen­sio­neringen. Sve­ri­ge borde inte ha råd med att låta er­farna, kom­pe­tenta per­soner kom­bi­nera pen­sio­närs­till­va­ro med di­ver­se kon­sult- och sty­rel­se­upp­drag.

Sär­skilt inte i en tid när alla fler tyc­ks ense om att vi i Sve­ri­ge måste ar­beta läng­re om vi ska klara av väl­färden och fram­för allt klara fi­nan­sieringen av pen­sions­sy­stemet.

För över hund­ra år se­dan be­stämdes att pen­sions­ål­dern skul­le vara 67 år. Då var me­del­livs­längden i vårt land knappt 60 år. I dag le­ver vi be­tyd­ligt läng­re, och börjar dess­utom för­värvs­ar­beta långt senare än för hund­ra år se­dan.

Vi ska allt­så un­der en allt kortare tid i ar­bets­livet hin­na läg­ga un­dan till­räck­ligt myc­ket pengar för att klara för­sörjningen un­der en allt läng­re tid som, för­hopp­nings­vis, glad och fri­sk pen­sio­när. Även om pro­duk­ti­vi­teten ökar blir det allt tuffare.

En­ligt upp­gift är re­ger­ingen nära en upp­gö­rel­se med stora del­ar av op­po­si­tionen om att höja pen­sions­ål­dern. Det är ut­märkt. Själv­klart måste åt­skil­ligt gö­ras för att mån­ga med usla vill­kor ska orka jobba till pen­sio­neringen, men då­liga ar­bets­mil­jöer kan rim­li­gen ald­rig vara ett al­i­bi för att miss­hus­hålla med kom­pe­tens och er­fa­ren­het.

Jan Björk­lund har som sagt varit med ett tag, och med er­fa­ren­het följer inte så säl­lan in­sikter och mod. Han om nå­gon vet att det är svårt att åstad­komma nå­got om man inte vågar ta kon­flikter och bryta möns­ter. Där­för är det inte sär­skilt för­vånande att Björk­lund tyd­ligare än an­dra tänkt och re­so­nerat högt om nya sam­ar­be­ten ef­ter näs­ta val.

Där­för skul­le det inte alls för­våna om Liberalerna med Jan Björk­lund starkt bi­drar till att vi inom kort får en bred överenskommelse om pen­sionerna. Det är bra i sig, och kan dess­utom un­der­lätta att det ef­ter näs­ta val bildas en re­ger­ing med stöd av en ma­jo­ri­tet i riks­dagen.

Ett halv­år före 2022 års val fyller Jan Björk­lund 60 år. Kan­ske har han re­dan slutat som par­ti­le­da­re, och fort­satt som stats­råd. Kan­ske har han börjat en ny kar­ri­är. Hur som helst, Sve­ri­ge har inte råd att slar­va bort hans och an­dras er­fa­ren­heter.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons