Annons

Ratko Mladic döms till livstids fängelse

Nyheter Den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic har stått åtalad för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i en rättegång som pågått sedan 2012. Idag dömdes han till livstids fängelse av Krigstribunalen i Haag.
Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ratko Mladic under dagens rättegång. Foto: TT-bild
Ratko Mladic under dagens rättegång. Foto: TT-bild

Rättegången har beskrivits som det största krigsbrottsfallet sedan Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget.

Ratko Mladic stod åtalad på totalt elva punkter kopplade till den etniska rensningen i Bosnien på 90-talet. Framförallt handlar det om Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt mördades. Men också belägringen av Sarajevo har stått i fokus under rättegången. Omkring 10 000 människor beräknas ha dödats vid den händelsen.

Annons

Ratko Mladic nekade till anklagelserna i rätten, och började sedermera skrika. Därför fick han följa avkunnandet av domen från ett närliggande rum. Han fälldes på tio av elva åtalspunkter och dömdes till livstids fängelse för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten.

Detta skriver Aftonbladet.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons