Annons

Socialdemokratiet går framåt i hela landet

Danmark Danska kommunvalet blev en seger för Socialdemokratiet som fick 32,4 procent av rösterna i hela Danmark jämfört med 29,5 procent vid förra valet 2013.
Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
När resultaten från valet i 98 danska kommuner summeras är Socialdemokratiet en vinnare medan Dansk Folkeparti och regerande Venstra förlorat väljare. Foto: News Øresund
När resultaten från valet i 98 danska kommuner summeras är Socialdemokratiet en vinnare medan Dansk Folkeparti och regerande Venstra förlorat väljare. Foto: News Øresund

För det borgerliga regeringspartiet Venstre blev valet en motgång med 23,1 procent av rösterna, en minskning med 3,5 procentenheter. Även Dansk Folkeparti tillhör förlorarna med en tillbakagång på 1,3 procentenheter till 8,8 procent och en förlorad borgmästarpost i Köpenhamn.

För statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre innebär valresultatet att partiet mister ett stort antal platser i de kommunala byråden. Trots det säger statsministern att han är nöjd med resultatet i kommunalvalet på totalt 23,1 procent, vilket bedömare tolkar som att han fruktat att det skulle gå sämre.

Annons

Det är inte bara Socialdemokratiet som gjorde ett bra val med en ökning i mer än 50 av 98 danska kommuner och 32,4 procent av väljarna. Konservative ökade väljarstödet i det danska kommunvalet med 0,3 procentenheter och passerar därmed med snäv marginal Dansk Folkeparti och blir det tredje största partiet med 8,8 procent av rösterna. I Frederiksberg, kommunen som är innesluten i Köpenhamn, ser det ut som att Konservative precis klarat av att behålla makten. Likaså ser det ut som att Konservatives Benedikte Kiær sitter kvar som borgmästare i Helsingör.

Socialdemokratiet har sina starkaste fästen i de större danska städerna. I Danmarks tredjestörsta stad Odense gjorde Socialdemokratiet ett bra val med 42,1 procent av rösterna och det bland annat på ett löfte om att höja skatten. Likaså i Aalborg har Socialdemokratiet upplevt en stor framgång där de fick 48,7 procent och egen majoritet när mandaten fördelats. Även i Roskilde fick Socialdemokratiet egen majoritet med 45,8 procent av rösterna. I Aarhus blev det 37,9 procent av rösterna för Socialdemokratiet vilket är en mindre tillbakagång. Och i Köpenhamn meddelade överborgmästaren Frank Jensen vid en presskonferens på onsdagsmorgonen om att det blir fortsatt rött styre i huvudstaden. Stödet från Köpenhamnarna blev 27,6 procent – en tillbakagång med 0,2 procentenheter jämfört med valet 2013 men med makten i behåll. Det nya partiet Alternativet blev en stor vinnare i Köpenhamn med 10,5 procent av rösterna. Det gör Alternativet till Köpenhamns tredje största parti med sex mandat i borgerrepresentationen och med en av de sju borgmästarposterna klar efter nattens förhandlingar. Alternativet erövrar borgmästarposten från Dansk Folkeparti.

Den socialdemokratiska partiledare Mette Frederiksen var nöjd.

– Vi går fram i nästan alla kommunerna. Vi bitar oss fast i historisk socialdemokratiska kommuner, men får även fäste i andra kommuner som vi tidigare inte varit så starka i, sa Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet till DR.

I Helsingör var det ett spännande val där de borgerliga partierna och vänsterpartierna har fått lika många röster.

Enligt Helsingør Dagblad behåller borgmästaren Benedikte Kiær sin post efter en bred uppgörelse med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre och De Radikale

Alternativet som bildades 2013 och som gör sitt första kommunval har fått ett mandat i flera av kommunerna. Bland annat i Frederiksberg och Odense – och på Bornholm blir partiets kandidat Anne Thomas viceborgmästare.

I Köpenhamn blev Alternativet första val en storseger med 10,5 procent av rösterna, sex mandat och en av sju borgmästarposter.

Borgmästare Winni Grosbøll förlorar väljarstöd i valet. Socialdemokratiet går tillbaka med 7,8 procentenheter, men är fortfarande det största partiet med mer än var tredje röst och borgmästaren får sitta en mandatperiod till.

Thea Wiborg/News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons