Annons

Underhållet av vägen till Guldkusten upphör

Hässleholm HIBAB slutar med underhållet av Fältvägen som leder till hundrastplatsen och Guldkusten vid Finjasjön.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
HIBAB, Hässleholms Indistribyggnads AB, upphör med underhållet av Fältvägen till Hundrasten och Guldkusten från och med i vår. I framtiden kör man där på egen risk.                                                                                                                      Foto: Stefan Olofson
HIBAB, Hässleholms Indistribyggnads AB, upphör med underhållet av Fältvägen till Hundrasten och Guldkusten från och med i vår. I framtiden kör man där på egen risk. Foto: Stefan Olofson

Den gamla militärvägen, som är en genväg till Lörup och Trädhuset, kostar för mycket pengar att underhålla och är för brant att vinterväghålla.

– Vår ambition är att asfaltera Slottsvägen, som leder förbi Hovdala slott och vidare över Lörup. Det minskar trycket på Fältvägen, som enbart blir en väg för det rörliga friluftslivet, förklarar HIBAB:s vd Kent Johannesson.

Annons

Att köra över Hovdala blir 600 meter längre jämfört med Fältvägen.

Underhållet av Fältvägen upphör när asfalteringen av Slottsvägen är klar i vår. Fältvägen stängs inte för trafik, men den kommer att förfalla så sakteliga och då är det på egen risk om man väljer att köra på vägen.

– Även om vi belägger Fältvägen med ett tjockt lager så går vägen sönder, säger Kent Johannesson.

HIBAB har begränsat med pengar till de sex mil väg som det kommunala bolaget ansvarar för i Hovdalaområdet.

Fältvägen har länge varit ett stort bekymmer för HIBAB, som nu väljer att upphöra med underhållet.

Vägen används ju flitigt av alla besökare till hundrastplatsen och Guldkusten och de kommer ofta med bil. Hur går det för dem nu?

– Vi kommer att se till att vägen från informationstavlan och fram till hundrastplatsen är i körbart skick, men inte mer. När Slottsvägen är asfalterad väljer färre bilister att köra på Fältvägen mot Lörup och då minskar även slitaget på vägen, förklarar Kent Johannesson.

Han räknar med att få synpunkter från hässleholmare om beslutet.

– Vi har tagit det här beslutet och det får vi leva med.

HIBAB budgeterar årligen en intäkt på 1,8 miljoner kronor från skogen.

Annons

Pengarna ska räcka till att hålla området öppet, skötsel av Hovslingan, hundslingan, hundrastplatsen, vandringsleder, Guldkusten, betesmarken och vägar i området.

När Slottsvägen är asfalterad minskar driftskostnaden för underhållet där, liksom för Fältvägen.

När tidningen besöker Guldkusten på tisdagen står Erik Svensson och tittar på fåglar i Finjasjön med sin kikare. Han brukar komma hit regelbundet och tar nästan alltid bilen på vintern, eller när det är dåligt väder.

– Vägen hit är redan i ganska dåligt skick. Det är ju en genväg vidare upp mot Lörup. Jag tror inte det ska bli så stora problem för oss som åker hit för rekreation, med hundar och för naturupplevelser. Håller de bara Fältvägen hit i någorlunda farbart skick är det inga problem. Man får anpassa hastigheten.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons