Annons

Kräver att lantbrukare får stopp på gödselläckage

Hässleholm HÄSSLEHOLMSamme lantbrukare som 2014 åtalades för att ha låtit sin gödsellagun läcka ut stora mängder flytgödsel i ett biflöde till Tormestorpsån har enligt miljökontoret fortsatt att släppa ut gödselförorenat vatten så att mark och vatten riskerar att påverkas.
Hässleholm • Publicerad 23 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

HÄSSLEHOLM

Samme lantbrukare som 2014 åtalades för att ha låtit sin gödsellagun läcka ut stora mängder flytgödsel i ett biflöde till Tormestorpsån har enligt miljökontoret fortsatt att släppa ut gödselförorenat vatten så att mark och vatten riskerar att påverkas.

Annons

Nu riktas ett föreläggande mot lantbrukaren, med verksamhet i kommunen. Mannen måste vidta åtgärder senast den 30 november.

I februari 2017 upptäckte kommunens miljöinspektörer att det fanns en stor risk för att flytgödsel och gödselförorenat vatten skulle läcka ut. Nu besöktes platsen igen, varpå gödselförorenat vatten syntes rinna över gårdsplanen, ner på bägge sidor av flytgödselbrunnen och sedan vidare söderut.

Nu måste hålet i en platta åtgärdas och kontrollen av dräneringsbrunnen – som var igensatt vid besöket – bli bättre.

”Nämnden anser att det är en stor risk för att flytgödsel och gödselförorenat vatten läcker ut från området och det är inte acceptabelt”, skriver miljökontoret i sitt föreläggande.

2014 ledde gödselläckaget till att miljökontoret gjorde en åtalsanmälan. Flytgödslet ansågs då ha läckt ut i ett biflöde till Tormestorpsån och därifrån vidare ut i Finjasjön, där det bidragit till övergödningen.

Åklagaren lade dock ner förundersökningen med motiveringen att det inte gått att utreda orsaken till utsläppet – något som kritiserades hårt av miljöchefen och även ledde till att ärendet togs upp på nytt i ny instans.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons