Annons

Skolans meritvärden har sjunkit markant

Osby/Östra Göinge Betygsresultaten för eleverna i årskurs nio har tagit ett rejält steg nedåt under det gångna läsåret. Resultaten ligger också en bra bit under rikssnittet.
Osby • Publicerad 24 november 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Pojkarnas meritvärden och gymnasiebehörighet är betydligt sämre än flickornas.
Pojkarnas meritvärden och gymnasiebehörighet är betydligt sämre än flickornas.

På senaste mötet i barn- och skolnämnden redovisades olika betygsresultat samt gymnasiebehörighet i kommunen. Det var siffror som inte var helt upplyftande.

Eleverna som lämnade nian i våras hamnade på ett genomsnittligt meritvärde på 204,6 jämfört med 226,5 föregående år. Rikssnittet hamnade på 223,5.

Annons

Daniel Landin (S) som är ordförande i barn- och skolnämnden förklarar att resultaten ofta varierar mer i mindre kommunen, men att den aktuella minskningen trots detta inte är bra.

För Östra Göinges del ligger motsvarande siffra på 202,1. Även den en bra bit under rikssnittet men dock en svag förbättring jämfört med det egna resultatet året innan.

Går man in och tittar på hur resultatet ser ut mellan flickor och pojkar som gått ut årskurs nio är skillnaden stor till flickornas fördel.

I Osby kommun hamnar flickorna på ett meritvärde som når upp till 223,1 medan pojkarna endast hamnar på ett snittvärde på 187. Motsvarande siffra i Östra Göinge är 219,8 och 186,2. Med andra ord är skillnaderna inte så stora mellan dessa två kommuner.

Snittvärdena för hela riket ligger på 240,8 för flickorna och 208 för pojkarna.

När man tittar på de elever som lämnade grundskolan i våras visade det sig att 17,5 procent av eleverna i landet saknade behörighet till gymnasieskolan. I Osby handlade det om 22,8 procent och i Östra Göinge hela 26 procent.

Även här är skillnaden stor mellan flickor och pojkar. I Osby visade det sig att 27,5 procent av pojkarna inte var behöriga till gymnasieskolan jämfört med 20,8 procent i riket. I Östra Göinge är siffran än mer problematisk. 33,3 procent det vill säga en tredjedel av pojkarna saknade behörighet när de gick ut nian i våras.

Daniel Landin berättar att man i Osby jobbat med olika insatser för att öka meritvärdena och för att få eleverna mer studiemotiverade. Men det kan ta tid innan resultaten visar sig.

Han berättar också att det föregående år fanns en klass med många studiemotiverade elever som drog upp snittet.

Att det kommit många nyanlända elever påverkar också resultatet. Men även när man särredovisar eleverna visar det sig trots detta meritvärdena gått ner.

Förvaltningen i Osby kommun har nu fått i uppdrag att arbeta vidare med att genomföra insatser när det gäller att förbättra resultaten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons