Annons

Bud­get utan mar­gi­nal

Le­da­re När in­get block har ma­jo­ri­tet tar in­gen hel­ler to­tal­an­svar för ekonomin. Det blir för­ödande för Häss­le­holms kom­mun om det fort­sätter.
Opinion • Publicerad 25 november 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Lena Wallentheim (S) tror inte hen­nes bud­get får ma­jo­ri­tet.
Lena Wallentheim (S) tror inte hen­nes bud­get får ma­jo­ri­tet.

Op­po­si­tionen i Häss­le­holms kom­mun, S, C, V och MP, har sent om­si­der lagt fram sitt bud­get­al­ter­na­tiv. Det verkar mer ge­nom­ar­betat än det som kom­mun­sty­rel­sens ord­fö­ran­de pre­sen­terade men som blev bort­rös­tat i kom­mun­sty­rel­sen.

Ändå är det tro­ligt att det är M-L-KD-al­ter­na­tivet som blir det som får ma­jo­ri­tet i kom­mun­full­mäk­tige, även om SD:s för­slag det här året är kom­mun­sty­rel­sens och där­med au­to­ma­tiskt kommer upp till om­röstning. För­ra året yrkade ju SD inte ens på sitt för­slag utan stödde Pär Palm­grens al­ter­na­tiv di­rekt, vil­ket ledde till ändrad le­dning av kom­munen med det po­li­tiska kaos som rått un­der hela 2017.

Annons

Men in­get av de bud­get­al­ter­na­tiv som ska dis­ku­teras och be­slutas på mån­dag har nå­gra mar­gi­naler – inte hel­ler det röd­gröna för­slaget. Ett över­skott på 3,5 mil­joner i en bud­get på näs­tan tre mil­jarder (el­ler åtta som i Palmgrenkoalitionens för­slag) är helt otill­räck­ligt. Det kan ju knappt räknas i pro­mil­le, än mi­ndre i pro­cent.

Det röd­gröna al­ter­na­tivet spe­ci­fi­cerar de sats­ningar som görs på främst sko­lan och om­sorgen me­dan Palm­gren fö­re­slår ospe­ci­fi­ce­rade till­skott för flera nämnder, del­vis som kom­pen­sa­tion för ned­drag­ningar i den bud­get han inte trodde skul­le gå ige­nom för­ra året.

Att de röd­gröna sam­ti­digt säger nej till ett till­skott på fem mil­joner till so­ci­al­nämnden för­vånar men krävs för att inte få mi­nus i bud­geten.

De fö­re­slagna röd­gröna sats­ningarna kan mo­ti­veras, men även in­ves­te­ringarna ökar kraf­tigt. Då blir den eko­no­miska si­tua­tionen ohåll­bar, inte mi­nst på sikt.

Minoritetsbudgetförslag är olyck­liga, främst med tan­ke på den kom­mu­nala ekonomin. När in­gen tar hel­hets­an­svaret är risken stor att pengar flödar ur kom­munens kas­sa. Det går inte i längden.

Näs­ta man­dat­pe­ri­od måste där­för po­li­ti­kerna ta sig sam­man och skapa ett tyd­ligt ma­jo­ri­tets­sty­re. An­nars ha­ve­rerar ekonomin snabbt.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons