Annons

Foto­för­bud ska inte in­fö­ras av slent­ri­an

Opinion Den minskade in­syn som för­slagen skul­le leda till kan minska til­ltron till rätts­sä­ker­heten.
Opinion • Publicerad 25 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I svens­ka rätts­salar är det inte tillå­tet att fo­to­gra­fera, till skill­nad från i mån­ga an­dra länder. Det är mo­ti­verat med tan­ke på inte bara de åtalades utan ock­så vitt­nens och brotts­of­fers in­te­gri­tet.

Nu har en ut­redning fö­re­slagit att det ska bli för­bjudet att fo­to­gra­fera i hela dom­stols­bygg­naden. Dess­utom fö­re­slås att all elek­tro­nisk ut­rustning ska för­bjudas i rätts­salar.

Annons

Det här är myc­ket in­gripande för­slag, som skul­le för­svåra den för rätts­sä­ker­heten så vik­tiga me­die­be­vak­ningen av rät­te­gångar.

Där­för pro­te­sterar Fö­re­ningen Ut­gi­va­rna, som sam­lar alla dags­tid­ningar, mot ut­red­nings­för­slaget.

Att för­bjuda an­vändningen av elek­tro­nisk ut­rustning när da­torer är själv­klara ar­bets­red­skap för alla vore ett svårt in­gripande i rap­por­terings­möj­lig­heterna. Om nå­gon skul­le an­vända en da­tor el­ler mo­bil­te­le­fon på ett sätt som stör för­handlingen kan den­ne utvisas av or­dnings­skäl re­dan med dagens re­gler.

Ett foto­för­bud i hela dom­stols­bygg­naden är ock­så myc­ket in­gripande. Inte bara Ut­gi­va­rna utan ock­så Ju­sti­tie­kans­lern in­vänder mot för­slaget.

Det är en ”in­skrän­kning i ytt­ran­de och in­for­ma­tions­fri­heten”, kon­sta­terar JK, som verkar mo­ti­verad ”av or­dnings­skäl sna­ra­re än in­teg­ri­tets­skäl”. Det är inte pro­por­tio­ner­lig, an­ser JK.

Det är en helt rik­tig in­vändning. Den minskade in­syn som för­slagen skul­le leda till kan minska til­ltron till rätts­sä­ker­heten. Re­ger­ingen bör där­för av­stå från att ge­nom­fö­ra för­slagen.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons