Annons

Dansk Folkepartis tillbakagång överraskade

Danmark Valresultatet i kommun- och regionvalet i Danmark blev inte som forskarnas prognoser hade förutspått.
Publicerad 28 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Prognoserna inför region- och kommunvalet i Danmark för en vecka sedan lyckades inte förutspå tillbakagången för Dansk Folkeparti.
Prognoserna inför region- och kommunvalet i Danmark för en vecka sedan lyckades inte förutspå tillbakagången för Dansk Folkeparti.

Inför kommunalvalet 2013 gjordes en rad opinions- och vallokalsundersökningar, som visade sig ha pekat helt fel. Därför beslöt DR att inte använda tekniken inför årets val. Däremot gjordes valprognoser bland annat för Altinget, men även de visade sig hamna långt från valresultatet.

– Jag beklagar inte prognosen eftersom den bygger på all den erfarenhet och kunskap vi hade då. Och så visar den just på att det dykt upp några nya mekanismer på banan, säger Kasper Møller Hansen, valforskare vid Köpenhamns universitet, till Altinget.

Annons

I valprognosen användes fem faktorer för att förutspå valutgången: stödet vid förra kommunvalet, förändringen av stödet vid förra kommunvalet, om partiet innehar borgmästarposten, skillnaden mellan lokalt och nationellt väljarstöd och förändringen av stödet i det senaste folketingsvalet.

Prognosen förutsåg bland annat att Venstre skulle backa, men inte så mycket som de faktiskt gjorde. Forskarna förväntade sig också en framgång för Dansk Folkeparti med 4,3 procentenheter, men partiet gick tillbaka med 1,3 procentenheter.

– Dansk Folkepartis resultat går på tvärs mot det vi förväntade oss, det är helt enkelt ett nytt fenomen i förhållande till det vi har sett i de senaste valen, när ett parti som på det sättet har haft framgång nationellt inte förmår att få lite medvind i ett kommunval, säger Kasper Møller Hansen till Altinget.

News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons