Annons

Till slut fick samtliga ta del av partikakan

Osby Vilka av de politiska partierna i Osby kommun skulle få partistöd? Det var den fråga som väckte hetast känslor under måndagens kommunfullmäktige.
Osby • Publicerad 28 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var endast Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som lämnat in sina redovisningar, om vad partistödet använts till, i tid. Därför fanns nu en överhängande risk att samtliga övriga partiet skulle se sig blåsta på ”sina” pengar.

Ledamöter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet äntrade talarstolen och menade att om man inte följt reglerna då ska det heller inte bli något partistöd.

Annons

Tommy Augustsson (S) påpekade exempelvis att man trots allt fattat ett enhetligt beslut i fullmäktige om vad som ska gälla.

Reglerna som gäller innebär bland annat att de partier som erhåller kommunalt partistöd har som uppgift att redovisa vad pengarna använts till senast den 30 juni. Till detta ska även en granskningsrapport bifogas.

I kommunstyrelsen fattades beslutet att endast Liberalerna och Sverigedemokraterna skulle bli utan partistöd. L på grund av att de fortfarande inte inkommit med en rapport och SD för att man ”inte kunnat utläsa om det kommunala partistödet använts för att stärka partiets ställning i den kommunala demokratin i Osby kommun”.

Carl Bejvel (SD) förklarade att Osby tillsammans med Östra Göinge haft en gemensam kommunförening och att man där redovisat en procentuell fördelning av stödet.

– Det finns inga oegentligheter, hävdade han.

Det blev dock en del munhuggande mellan Carl Bejvel och den tidigare partikollegan Agne Ingvardsson som nu fungerar som ”politisk vilde”. Även Ingvardsson ansåg att partistödet skulle hållas inne för dem som inte följt reglerna till punkt och pricka.

Lars-Anton Ivarsson (M) ansåg att det ”var ett lågvattenmärke” att inte bevilja samtliga partier partistöd.

Niklas Larsson (C) ansåg att det borde skickats ut en påminnelse.

Carl Bejvel (SD) tyckte att det var onödigt att grusa det fina samarbete som trots allt finns inom politiken.

Mötet ajournerades därefter och de olika grupperna pratade ihop sig. Detta resulterade i en kovändning som innebar att samtliga partier nu kan kvittera ut pengar till sina partier.

Annons

Marika Bjerstedt Hansen (S) tyckte att det trots allt varit en bra diskussion och att man inte motsatt sig utbetalningarna för egen vinnings skull.

– Det är med blandade känslor vi tar tillbaka vårt yrkande, sa hon. Vi gör det till förmån för det demokratiska arbetet och för att det väntar ett valår.

Lugnet lägrade sig i fullmäktigesalen så när som på Agne Ingvardsson som upprört konstaterade att det ”inte finns någon opposition i kommunen”.

– Man bjuder partierna på pengar, fortsatte han.

Efter att ha konstaterat att han nu stod ensam kvar med sitt krav att inte ge partistöd till dem som inte inkommit med sina redovisningar i tid, valde han att lägga ner sitt yrkande.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons