Annons

Historien beger sig till invånarna

Broby Om inte Muhammed kan komma till berget får berget komma till Mohammed. Lite så kan man beskriva hur hembygdshistorien nu letar sig ut till människorna i Broby.
Osby • Publicerad 29 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Vanligtvis hittar man det historiska materialet i byggnader i Hembygdsparken i Broby. Men alla hittar inte dit och öppningstiderna passar heller inte alltid.

Därför samarbetar man nu med kommunen och flytta delar av det industrihistoriska materialet från Hembygdsparken till Vita Skolan. I alla fall till och med den 13 januari.

Annons

Idag klockan 16 blir det vernissage och man kan då ta del av både foton och prylar från industrier som har format trakten runt Broby.

En hög med hästskor ligger framför information om det som idag är Diedenporten. Från allra första början var det en hästskofabrik.

– När smedmästaren skulle ta betalt sa han att han skulle ha en del för att han ville, en del för att han kunde och en del för att han gjorde det, berättar Gert Persson som är en av dem som jobbat med utställningen.

Här finns också information om verksamheter som exempelvis stenbrott, gjuteri, pappersbruk och mejeri.

Det är många, framför allt i hembygdsföreningen, som varit engagerade i att samla ihop material och att sammanställa bilder och texter.

– Det finns många engagerade människor i bygden, konstaterar Sven Jensén som är ordförande i hembygdsföreningen.

Han har upptäckt att även flera av de nyanlända i kommunen också är intresserade av ortens historia.

– Det här är inte gammalt och mossigt, påpekar han. Och genom att vi nu är här på biblioteket får vi en chans att möta nya människor. Vi tar helt enkelt hembygdsrörelsen ut i samhället.

På torsdag klockan 19 i Vita Skolan kommer Sven Jensén också att berätta om hästens användning och betydelse i Göinge.

bild 1/2
Hästskor hör till Brobys industrihistoria.
Hembygdsföreningen ställer ut industriminnen i Vita Skolan. Gert Persson, Gunilla Kärrdahl och Sven Jensén.
Hästskor hör till Brobys industrihistoria.
Hembygdsföreningen ställer ut industriminnen i Vita Skolan. Gert Persson, Gunilla Kärrdahl och Sven Jensén.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons