Annons

Sveriges bästa Karlsson

Sport Bjärnumssonen har precis blivit utsedd till FIFA-domare.
Sport • Publicerad 29 november 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Han inledde karriären som föreningsdomare i Bjärnums GoIF. Då var han tonåring och spelade själv fotboll i BGI.

– Det var en gammal profil som heter Inge Vilhelmsson som höll i kursen, minns Karlsson, i dag 33 år gammal, och fortsätter:

Annons

– Då var dömandet bara en kul grej, jag fick känna på ledarskap och fick lite fickpengar.

Redan under gymnasietiden flyttade han till Helsingborg och efteråt blev det Göteborg i nästan tio år innan han kom tillbaka först till Helsingborg och sedan Höganäs.

– I Göteborg spelade jag i samma division som jag dömde i och då fick jag välja. Men det var först när jag kom upp i regionfotbollen som det blev satsning på riktigt. Nu har jag på fyra år dömt nästan 100 matcher i Allsvenskan.

Domare befinner sig i en utsatt situation och som alla domare har Karlsson fått sin beskärda del av kritik. Efter en match mellan Hammarby och Jönköpings Södra i våras beskyllde Richard Magyar och Arnór Smárason Karlsson för att vilja stå i centrum.

– Som domare finns inte den tiden att fundera på om ett beslut kommer att stå i fokus eller inte och när man tar kontroversiella beslut hamnar man så klart i fokus ofrivilligt. Men jag vill bara ta rätt beslut, säger han och tillägger:

– Vi granskas efter varje match och efter Hammarbymatchen fick jag beröm både från min coach och från domarkommittén.

Det höjs då och då röster från supportrar om att domarnivån i diverse ligor och länder skulle vara undermålig. Kristoffer Karlsson ger inte mycket för sådana resonemang.

– Vi domare gör misstag. Fotboll är världens största sport och väcker engagemang, så skall det vara. Men det är så tuff konkurrens att på den högsta nivån i samtliga länder håller domarna mycket hög nivå.

– Vi förväntas vara 100 procent felfria och vi går in med den inställningen men precis som spelare och ledare gör vi misstag ibland, fortsätter han.

Runt om i Europa testas nu hjälpmedel som målkamera och videogranskning. Karlsson är försiktigt positiv till sådana hjälpmedel.

Annons

– Min personliga bild är att fotbollen har blivit otroligt pengadriven och där är ett motiv till målkamera. Jag kan köpa inne-ute-diskussionen och till viss del videogranskning, säger han och fortsätter:

– Faran som jag och mina kollegor ser är var gränsen skall dras. För en duktig frisparksskytt är frisparkar en kritisk situation, men om beslutsfattarna drar gränsen på rätt ställe är jag positiv.

Trots att Kristoffer Karlsson är nybliven FIFA-domare är han inte proffs. Han kommer från en möbelföretagarfamilj i Bjärnum och driver nu tillsammans med sin bror ett dotterbolag som fokuserar på möbler i offentlig miljö.

– Det är ett fasligt pusslande att få ihop allt med fotboll, jobb och familj. Men jag har väldigt stor förståelse från min bror, från mina föräldrar som passar barn och framför allt från min fru som drar ett jäkla lass, säger han.

Kristoffer återkommer hela tiden till vikten av familjen. I dag bor han i Höganäs med sin fru Micaela och de två barnen William, 3, och Hugo, som föddes i våras. Men det ligger en tragedi i bakgrunden. 2013 förlorade Kristoffer och Micaela sonen Adrian, bara fyra dagar gammal.

– Det ger mig perspektiv. I slutändan är familjen viktigare än fotbollen, säger han.

bild 1/4
Årets domare Kristoffer Karlsson och Pernilla Larsson. Foto: TT
Kristoffer Karlsson har hunnit dela ut ett antal varningar under sina nästan 100 allsvenska matcher. Foto: TT
Domare och spelare är inte alltid överens. Kalmar FF:s Melker Hallberg får rött kort efter två varningar. Foto: TT
Kristoffer Karlsson tar ett snack med AFC Eskilstunas Omar Eddahri på Östgötaporten.  Foto: TT
Årets domare Kristoffer Karlsson och Pernilla Larsson. Foto: TT
Kristoffer Karlsson har hunnit dela ut ett antal varningar under sina nästan 100 allsvenska matcher. Foto: TT
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons