Annons

Kampen mot ma­la­ria måste in­ten­si­fieras

Opinion Ma­la­ria­myg­gan är fort­farande det djur som dödar flest män­ni­skor världen.
Opinion • Publicerad 30 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ma­la­ria­myg­gan är fort­farande det djur som dödar flest män­ni­skor världen. En halv mil­jon, mest barn, dör var­je år.

Ändå har an­talet döds­fall i ma­la­ria minskat med 60 pro­cent se­dan 2000, tack vare att mygg­nät delats ut till af­ri­kanska fa­miljer (det är främst i Af­ri­ka ma­la­rian är ut­bredd), att nya me­di­ciner börjat an­vändas och an­dra in­satser.

Annons

Men nu har ut­vecklingen stag­nerat. inte ens en fil­an­tro­pisk mång­mil­jo­när (i dol­lar) som Bill Ga­tes, som ge­nom sin Ga­tes Foundation satsat flera mil­jarder på att be­kämpa ma­la­rian, kan en­sam nå till­räck­ligt re­sul­tat.

Världs­häl­so­or­ga­ni­sa­tio­nen WHO:s mål är att minska ma­la­ria­döds­fallen med yt­ter­ligare 40 pro­cent till 2020 och med 90 pro­cent om tio år.

Ska det gå att nå måste mer pengar satsas, slår WHO nu larm om. Det be­hövs mer bi­stånds­me­del, men ock­så de mest drabbade länderna i Af­ri­ka runt ek­va­torn måste prio­ri­tera kampen mot sjuk­domen hög­re.

Det in­ne­bär inte bara ett minskat li­dan­de, om an­talet sju­ka minskar och där­med ock­så an­talet döds­fall.

Om ma­la­rians ut­bredning be­gränsas leder det ock­så till en bätt­re eko­no­misk ut­veckling. Var­je in­ve­sterad kro­na i ma­la­ria­be­kämpning ger en­ligt be­räk­ningar 40 gånger pengarna till­ba­ka i ökad eko­no­misk till­växt. Bland an­nat kan barn gå i sko­lan som an­nars ligger hem­ma och är sju­ka.

Målet, att utrota ma­la­rian till 2040, går att upp­nå om till­räck­liga in­satser görs.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons