Annons

Lokalbuss i Osby utreds vidare

Osby Miljöpartiets motion om en lokal busslinga i Osby kommer att utredas vidare. Det beslutade samhällsbyggnadsutskottet på sitt senaste möte.
Osby • Publicerad 1 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i september som Margaret Engdahl (MP) lämnade in en motion om att en så kallad lokal busslinga skulle kunna införas i Osby.

Den här slingan skulle i förslaget även sträcka sig ut till Visseltofta. Den aktuella bussen skulle också drivas med fossilfritt drivmedel.

Annons

Margaret Engdahl menar att en bra infrastruktur inom tätorten skulle kunna gynna inflyttningen till kommunen.

Den skulle även kunna fungera som ett komplement eller alternativ till ännu fler parkeringsplatser. I alla fall när det gäller området vid järnvägsstationen. Idag kan det vara problem med plats för dem som pendlar med tåg och buss.

I motionen föreslås att slingan med busstrafik prövas på den västra sidan av järnvägen där det idag inte finns någon regional busstrafik som ansluter i de olika områdena. Detta skulle enligt Margaret Engdahl gynna även de som endast ska resa inom Osby.

Förslaget ska nu utredas vidare. Om busslingan blir aktuell finns det olika möjligheter att lösa turerna. Dels går det att köpa till turer från Skånetrafiken eller så ordnar kommunen bussturer i egen regi.

Enligt Tommy Augustsson (S) som är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet är fördelen med egna turer att kommunen då tar alla beslut själv.

Men till syvende och sist är det en kostnadsfråga. När förslaget inklusive kostnader utretts fattas beslut om kommunen ska gå vidare med ärendet eller ej.

Ett yttrande ska lämnas in till kommunfullmäktiges januarimöte.

Fakta:

Miljöpartiets motion om en lokal busslinga i Osby kommer att utredas vidare. Det beslutade samhällsbyggnadsutskottet på sitt senaste möte.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons