Annons

Satsa mer på lär­lings­ut­bild­ningar

Opinion Med rätt in­satser kan lär­lings­ut­bild­ningarna bli en vik­tigare del i gym­na­sie­sko­lan.
Opinion • Publicerad 2 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

De flesta är nu­me­ra över­ens om att lär­lings­ut­bild­ning är en form som har för­delar för vissa yr­ken och för många ung­domar. Ändå är lär­lings­ut­bild­ningarna en myc­ket mar­gi­nell ut­bild­nings­form i Sverige. Både när­ings­livet och sko­lan visar allt­för svalt in­tres­se.

I dag går näs­tan var tredje ung ut gym­na­si­et utan full­stän­digt be­tyg. Kan­ske skulle en del av dem fått en full­stän­dig ut­bild­ning om en lär­lings­ut­bild­ning istäl­let er­bjudits med en in­rikt­ning som passat.

Annons

Många olika åt­gärder prövas både i sko­lan och inom ar­bets­mark­nads­po­li­tiken för att ta hand om de ung­domar som inte kan an­passa sig till sko­lans krav. Det är inte bara för des­sa elever som lär­lings­ut­bild­ningarna är av­sedda. Det handlar om en hög­kva­li­ta­tiv yr­kes­ut­bild­ning som många ung­domar med in­tres­se för ett visst yrke skulle ha nytta av. För att kun­na ge alla ung­domar en bra gym­na­sie­ut­bild­ning borde lär­lings­ut­bild­ningar vara ett be­tyd­ligt van­ligare al­ter­na­tiv.

Ett pro­blem är att in­tres­set i när­ings­livet för att ta emot prak­ti­kanter och hjälpa till med att ut­bilda lär­lingar är svagt, trots att när­ings­livs­or­ga­ni­sa­tionerna pratar sig varma för ut­bild­nings­formen.

Där­för är det bra att in­du­stri­mannen Carl Bennet till­sam­mans med Åsa Fah­lén, ord­fö­ran­de i Lä­ra­rnas Riksförbund, och Johan Trouvé, Väst­svens­ka han­dels­kam­ma­ren, i en de­batt­ar­ti­kel i Dagens Nyheter pekar på de för­delar som lär­lings­ut­bild­ningar har. De fö­re­slår ock­så att andra länders goda er­fa­ren­heter ska tas till­va­ra. I ex­em­pel­vis Tysk­land är lär­lings­ut­bild­ningar en om­fat­tan­de del av skol­sy­stemet.

Där har lär­lingarna i all­män­het lön för sitt ar­be­te i fö­re­tagen. Det är säll­synt i Sverige men skulle in­ne­bära en sti­mu­lans att söka till lär­lings­ut­bild­ningar. Branscherna be­höver ock­så bli bättre på att för­må sina med­lems­fö­re­tag att med­verka i lär­lings­ut­bild­ningarna med prak­tik­platser och lär­lings­lön.

Med rätt in­satser kan lär­lings­ut­bild­ningarna bli en vik­tigare del i gym­na­sie­sko­lan.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons