Annons

Briotåget hoppas knyta ihop samhället

Osby • Publicerad 7 december 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Lekrunda, kulturrunda, naturrunda, integrationsrunda ... Planerna är många för projektet med arbetsnamnet Briotåget i Osby.                                                                 FOTO: EVA RUDERSTAM/ARKIV
Lekrunda, kulturrunda, naturrunda, integrationsrunda ... Planerna är många för projektet med arbetsnamnet Briotåget i Osby. FOTO: EVA RUDERSTAM/ARKIV

Briotåget är än så länge ett arbetsnamn. Jankov Månsson i Centrumgruppen säger att diskussioner pågår med Brio om tåget ska få kallas Briotåget, vilket man förstås hoppas på. Själva tanken med tåget är att göra de skatter som Osby har mer tillgängliga för turister och andra besökare.

– Vi har ett unikt vagnmuseum, spinneriet och en rektorsbostad som står intakt från 1950-talet, till exempel, säger Jankov Månsson. Men inga turister hittar dit och det är svårt att ha bemanning på alla ställen.

Annons

Så därför väcktes idén om att ett litet tufftufftåg med utgångspunkt från Lekoseum skulle köra olika rundor, som turister och andra nyfikna skulle kunna boka. Då skulle bemaninngsfrågan kunna lösas tillfälligt under den visiten.

– Men vi skulle också kunna transportera barn med tåget till vissa förskoleaktiviteter bland annat. Det ska förstås kunna gå att hyra också, kanske till bröllop och andra fester.

Men han understryker att tåget i första hand ska användas i ett barnperspektiv.

– Folk ska kunna åka hit och få en hel dags upplevelse, säger Jankov Månsson.

Tåget är redan beställt och inköpt och ska snart hämtas hem. Det har använts i Ullared för transporter mellan campingplatser och köpcentret. Men det har blivit för litet. Det består av ett lok och två vagnar och behöver en hel del reparationer.

– Men till sommaren hoppas vi kunna sätta igång, det är målet, säger Jankov Månsson.

Centrumgruppen ska nu ta kontakt med politikerna och se vad de kan hjälpa till med och söka mer projektpengar, förutom de de redan fått.

– Osby kommun kanske inte behöver gå in med pengar, men de kan kanske hjälpa till med andra saker, som tillstånd, hållplatser och garage. Förtagarna i byn är mycket intresserade och idrottsföreningarna kanske också vill haka på.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons