Annons

Ta itu med djur­rätts­ak­ti­visterna

Krönika Lag­ly­diga fö­re­ta­ga­re ska inte be­höva stå ut med ter­ror­ak­ti­vi­teter från små ex­tre­mis­tiska grupper.
Opinion • Publicerad 7 december 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Djur­rätts­ter­ro­rismen är till­ba­ka. Svenska djur­upp­fö­da­re hotas nu av ak­tioner av skru­pel­fria ak­ti­vister.

Som­maren 2013 grep po­lisen någ­ra av de mest mi­li­tanta ak­ti­visterna. Fem per­soner dömdes för olika brott, där de all­var­ligaste var en yxa inka­stad ge­nom­ föns­tret hos en mink­upp­fö­da­re och en grav­sten som hämtats på kyr­ko­gården och ställts upp utan­för en an­hö­rigs hem som ett syn­bart döds­hot.

Annons

Att po­lisen lyc­kats gripa och lag­fö­ra någ­ra av djur­rätts­ak­ti­visterna, som an­vänt mord­brand, hot och ska­de­gö­rel­se som kamp­me­toder, var väl­kom­met. Ty­värr har det varit säll­synt.

Fäng­el­se­straffen för de båda mest be­las­tade blev för­hål­lan­de­vis känn­bara, men nu är båda fri­givna och prö­vo­tiden för den vill­kor­liga fri­giv­ningen är slut. Där­för har de och de­ras föl­ja­re in­lett nya ak­tioner.

De senaste vec­korna har fram­för allt en mink­upp­fö­da­re utan­för Fal­ken­berg drabbats hårt. Ett 20-tal ak­ti­vister har vid flera till­fäl­len åkt hem till hans gård, stått med me­ga­fon utan­för huset och skrämt hans barn när han inte varit hem­ma.

På so­ci­ala me­di­er har en bild med ett ske­lett dinglande i en gal­ge med en lapp med texten ”(hans namn) f d mink­far­ma­re” pub­li­cerats.

Vid ak­ti­visternas senaste be­sök blev mink­far­ma­ren miss­hand­lad och sprejad med färg. Po­lisen har iden­ti­fierat en del av ak­ti­visterna. Det finns nu an­mäl­ningar om ola­ga hot, miss­han­del, hem­frids­brott och ola­ga in­trång upp­rättade.

Det är inte bara mink­upp­fö­da­re som drabbas av djur­rätts­ak­ti­visternas ter­ror. En lax­od­ling för­stö­rdes med kost­nader på 200 000 kro­nor som följd. En per­son dömdes till ett kortare fäng­el­se­straff för brottet. Det var femte gången den per­sonen dömdes för ett djur­rätts­re­la­te­rat brott. Jä­ga­re är en an­nan ut­satt grupp, som bland an­nat drabbats av sa­bo­terade jakt­torn. En re­vi­sor anlitad av en ut­satt jord­bru­ka­re fick en brand­bomb slängd mot sitt hus

Gruppen mi­li­tanta ak­ti­vister som är be­redda att begå all­var­liga brott är inte stor, kan­ske ett tju­go­tal med en ”svans” på nå­got fler som sprider pro­pa­gan­da och del­tar i de­mon­stra­tioner. Men den­na lil­la grupp orsakar stora ska­dor och stort lidande för dem som drabbas. De har inga jobb utan ägnar sig på hel­tid åt sin ”hob­by” med sym­pa­ti­serande spon­sorer som fi­nan­sierar de­ras livs­stil.

Trots den lil­la gruppen drabbades Sverige un­der pe­ri­oden 2003–2010 av fler djur­rätts­brott riktade mot mink­upp­fö­da­re än nå­got an­nat land i världen. Des­sa år an­mäldes 341 så­dana brott här. I Danmark med be­tyd­ligt fler mink­upp­fö­da­re än Sverige an­mäldes sam­ma per­iod bara åtta brott. När de mesta ak­ti­va satt i fäng­el­se ef­ter gri­pan­dena 2013 fö­re­kom näs­tan inga så­dana brott.

Po­lisen av­sätter inte till­räck­liga re­surser för att komma till­rät­ta med pro­blemet. Även lag­stift­ningen är otill­räck­lig. Att kun­na de­mon­strera utan­för en­skilda män­ni­skors hem borde ex­em­pel­vis kun­na be­gränsas.

Kris­ti­na Yng­we (C) har i riks­dagen fått en mo­tion bi­fallen med kravet att po­lisen måste prio­ri­tera djur­rätts­re­la­te­rad brotts­lig­het högre. Ett sär­skilt re­gis­ter på så­dana brott skulle vara av vär­de.

Lag­ly­diga fö­re­ta­ga­re ska inte be­höva stå ut med ter­ror­ak­ti­vi­teter från små ex­tre­mis­tiska grupper.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons