Annons

Ålen behöver skyddas – men på effektivast sätt

Opinion Vik­tigast är att se till att alla inom EU följer dagens re­strik­tiva line.
Opinion • Publicerad 9 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ålen är ut­rot­nings­ho­tad. Den har minskat med 90 pro­cent i världens hav, en­ligt fors­ka­rna.

Ändå ser­veras fort­fa­ran­de ål på svenska jul­bord, och två fisk­af­färer av tre säljer ål.

Annons

Det är fär­re re­stau­ranger som fort­fa­ran­de ser­verar ål, men många julbordsätare ser ålen som det vik­tigaste av allt, och det kan vara svårt för när­ings­id­ka­rna att stå emot kravet.

På mån­dag ska EU-ländernas fis­ke­mi­nis­trar ta ställ­ning till EU-kom­mis­sionens för­slag om to­tal­för­bud av ål­fis­ke. Sverige kommer inte att rösta ja till för­sla­get ef­ter att Alliansen sagt nej i EU-nämnden.

Var­för då, om ålen är ut­rot­nings­ho­tad? Främst för att dagens re­gler inte följs mer än av Sverige (nå­gor­lun­da).

Ett to­tal­för­bud skulle där­för inte in­ne­bära nå­gon större skill­nad mer än att dagens små­ska­liga ål­fis­ke vid den svenska kusten skulle stoppas. Det skulle leda till att även ut­sätt­ning av yn­gel och hjälp till ålen att vandra upp­för svenska åar skulle upp­höra.

EU-kom­mis­sionens för­slag gäller bara ålar större än tolv cen­ti­me­ter. Fis­ket av glas­ål i Bis­ca­ya­buk­ten skulle allt­så få fort­sätta, trots att det fis­ket är lika all­var­ligt för ålens fort­be­stånd som det svenska kust­fis­ket.

Där­för råder det in­gen enig­het bland naturvärnarna om att ett to­tal­för­bud är ef­fek­tivt. Vik­tigare är att se till att alla inom EU följer dagens re­strik­tiva line.

Först om det inte räc­ker för att vända ut­veck­lingen är det dags för to­tal­för­bud.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons