Annons

Nordiskt derby blir häftigt

Krönika Jag ska villigt erkänna att jag som svensk var nervös inför åttondelsfinalen mot Slovenien.
Sport • Publicerad 11 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021

Jag ska villigt erkänna att jag som svensk var nervös inför åttondelsfinalen mot Slovenien. Visst, Sverige imponerade verkligen mot Norge men Slovenien är ett obehagligt motstånd som dessutom hade hela VM:s skytteligaledare i laget. Nu blev det aldrig riktigt spännande utan Sverige vann till slut med tolv mål. Efteråt pratade de svenska spelarna om att de var nervösa inför matchen - nervösa eftersom Sverige historiskt sett inte är bra i utslagningsmatcher. Man brukar dessutom ha svårt att ladda om efter att ha gjort kanoninsatser som den mot Norge. Och det ska sägas att Sverige var heller inte supervasst mot Slovenien och Hanna Blomstrand var till och med besviken över Sveriges insats. OCH ”Blomman” hade en poäng i att spelar man på samma nivå mot Danmark som mot Slovenien kommer man att få stryk.

För nu väntar alltså Danmark, ett lag som inte imponerat under gruppspelet men som alltså höll Tyskland nere på 17 mål. Det känns lite otäckt och även om Sverige är bättre än Danmark på det mesta (vi har Zlatan och de har Bendtner. Vi har Abba och de har Olsen Brothers) är Danmark en mycket större handbollsnation än Sverige. Men det ska ju spelas om det och Sverige har kanske goda vibbar eftersom man i genrepet till VM besegrade danskorna med 23–17. Visserligen förlorade man mot samma lag ett par dagar tidigare.

Det som gör matchen extra intressant är givetvis det faktum att nästan alla spelarna i det svenska laget har spelat eller spelar i danska klubblag. Av 16 spelare är det sju som spelar i danska ligan och bland övriga nio har tre spelat där tidigare. Det innebär så klart att spelarna känner varandra väl och att det troligtvis kommer att bli väldigt tajt. Psykningarna är redan igång vilket så klart är härligt. Johanna Westberg pratade om att det kommer att bli en grisig match och att det är många danska spelare som inte gillar henne. Hon nämnde också att hon själv älskar att grisa och att det är en sådan match som alla vill vinna lite extra. Hanna Blomstrand var lite mer försiktig i sin framtoning men berättade att hennes tränare från klubblaget varit på plats mot Slovenien och att hon hoppades att de skulle heja på Sverige även i nästa match. Sverige känns väldigt balanserat och avslappnat just nu, kanske är det självförtroende som kommer av att man tagit Sverige till landets första VM-kvartsfinal sedan 2001. Nu hoppas vi bara att publiken kan hitta till Leizpig också. Mot Slovenien var det ödsligt i en arena som tar in drygt 8000. Kom igen nu svenskar, kom till Leipzig och heja på ett härligt svenskt lag som är på väg att skapa historia.

Ola Selby
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons