Annons

Uppgörelse om pensioner klar

Stockholm Den mest dramatiska förändringen i den blocköverskridande överenskommelsen om pensionerna är att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från dagens 61 år till 64 år.
Publicerad 14 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

”Vi har tillsammans kommit överens om att renovera pensionssystemet för att säkra långsiktigt höjda, hållbra och trygga pensioner”, skriver företrädare från regeringspartierna S och MP samt oppositionspartierna M, L, C och KD, i Dagens Nyheters Debatt.

Förslaget - som presenterades under torsdagen -  innebär en stor försämring för den som har hoppats på att gå tidigt i pension, då lägsta åldern för allmän pension höjs från 61 år till 64 år.

Annons

Åldern för att ta ut garantipension höjs från 65 år till 66 år 2023 och kommer från 2026 att ”knytas till den fortsatta medellivslängdökningen”. Men den som har arbetat i 44 år kan dock få garantipension tidigare.

Lägsta ålder för att ta ut tjänstepension ska även höjas från nuvarande 55 år, men de närmare detaljerna för detta kommer att utredas.

En ytterligare nyhet är att grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna ska förbättras med ett tilläggsbelopp. Samtidigt kommer taket höjas för rätten till bostadstillägg.

För den som vill arbeta längre förbättras möjligheterna. Rätten att vara kvar på sin arbetsplats höjs från dagens 67 år till 69 år från och med 2023.

Höjningen har varit svår att acceptera för de privata arbetsgivarna, som velat kunna påverka vilka som passar bäst för att jobba längst.

– Det måste bygga på att man är överens om att man ska jobba vidare. Vi tycker inte att det är rimligt att bara den ena parten kan bestämma sig för att stanna kvar, säger Peter Jeppsson som är vice vd i Svenskt Näringsliv, till Sveriges Radio.

Däremot välkomnar arbetsgivarna i den offentliga sektorn - Sveriges kommuner och landsting, SKL - möjligheten att jobba längre.

– Det ger bättre pension, bättre tillgång på arbetskraft, och bättre skatteunderlag säger Niclas Lindahl som är förhandlingschef vid SKL, till Sveriges Radio.

Samtidigt kommer staten ställa hårdare krav på fondbolagen, vilket innebär att antalet fonder kommer att minska avsevärt. I dag finns omkring 800 fonder att välja på.

För att säkerställa att risken i förvalet (Sjunde AP-fonden) är rimlig kommer den nuvarande riskprofilen ses över.

Annons

För den som själv vill ta ansvar för förvaltningen av sina premiepensionsmedel ska det vara möjligt att välja fonder med varierad inriktning. Ansvaret för utfallet ligger då på den som väljer – men staten

Det nya pensionssystemet, som innebär ökade utgifter för statens budget, ska enligt det nya förslaget, kompenseras samhällsekonomiskt av effekterna av ett längre arbetsliv. För att upprätthålla pensionsnivåerna på kort och lång sikt är det därför nödvändigt att fler kommer i arbete och att arbetslivet blir längre och mer hållbart.

Pensionsgruppen är överens om en ny delegation för äldre arbetskraft ska inrättas. Delegationens uppdrag blir att bidra till ökad kunskap om forskning om äldres möjligheter men även föreslå åtgärder som motverkar

Det ska även göras en översyn av villkoren för rätten till avdrag för pensionsavsättningar, lägsta uttagsålder, avdragsrättens storlek och utbetalningstidens längd. Även möjligheten att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och förlänga utbetalningstiden efter att pension börjat betalas ut och möjligheten att tjäna in pensionsrätt efter 65 år kommer att ses över.

De förändringar som Pensionsgruppen föreslår är den största omgörningen av pensionssystemet sedan 1994.

I dag är genomsnittsåldern för när svensken går i pension 64,5 år.

bild 1/4
Den blocköverskridande överenskommelsen om nya pensioner är klar.
Foto: Maja Suslin/Scanpix/TT/Arkiv
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Rickard Persson (MP), Annika Strandhäll (S) , Fredrik Lundh Sammeli (S), Solveig Zander (C) och Lars-Arne Stacksäng (M). Foto: Claudio Bresciani/TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT
Socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Claudio Bresciani/TT
Den blocköverskridande överenskommelsen om nya pensioner är klar.
Foto: Maja Suslin/Scanpix/TT/Arkiv
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Rickard Persson (MP), Annika Strandhäll (S) , Fredrik Lundh Sammeli (S), Solveig Zander (C) och Lars-Arne Stacksäng (M). Foto: Claudio Bresciani/TT
Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons