Annons

Östlund närmare en Oscar

Kultur och Nöje Framgångarna fortsätter för Ruben Östlund. The Square är nu en av de nio filmer som går vidare och tävlar om en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Det skriver bland annat Hollywood Reporter.
Publicerad 15 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Ruben Östlund.Foto: Jessica Gow / TT
Ruben Östlund.Foto: Jessica Gow / TT

Ruben Östlunds film The Square vann tidigare i år Guldpalmen i Cannes. Förra helgen tog den storslam vid European Film Award och i måndags blev det också klart att den är nominerad till Golden Globe.

Dessutom har Ruben Östlund själv utsetts till årets göteborgare. Nu fortsätter framgångarna med att The Square, som enda nordiska film, finns med på Oscarsakademins kortlista över de nio utländska filmer som kan vinna en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Annons

De nio filmerna har valts ut från de totalt 92 filmer som nominerats av sina respektive länder.

Den 23 januari avgörs nu vilka fem filmer som kommer med på den slutliga nomineringslistan. Oscarsgalan 2018 går av stapeln 4 mars.

Ytterligare en möjlighet för Sverige att vinna Oscar 2018 finns med kortfilmen Hopptornet.

Fakta:

Samtliga filmer på kortlistan för bästa icke-engelskspråkiga film:

A Fantastic Woman (Chile), Foxtrot (Israel), The Insult (Libanon), Loveless (Ryssland), Félicité (Senegal), The Square (Sverige), The Wound (Sydafrika), Utan nåd (Tyskland), Om själ och kropp (Ungern)

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons