Annons

Sverige har redan kopplat om

Krönika Låt oss vara ärliga: Sverige gjorde ingen bra VM-semifinal mot Frankrike.
Sport • Publicerad 16 december 2017 • Uppdaterad 13 december 2021

Låt oss vara ärliga: Sverige gjorde ingen bra VM-semifinal mot Frankrike. Man hade precis så svårt för det franska försvaret som man brukar ha och det var nog där matchen avgjordes, även om Sverige också var bra bakåt. Jag är ingen stor supporter av när spelare och ledare pratar om små marginaler vid förluster, men efter den här matchen köper jag det, åtminstone delvis. Jag förstår vad de menar eftersom det trots allt bara skiljde två mål när slutsignalen gick. Under matchens avslutande fem minuter blåstes Sverige tveksamt av för offensiv foul två gånger, först Johanna Westberg och sedan Hanna Blomstrand. Dessutom var Filippa Idéhn i det svenska målet på flera franska skott, som retsamt nog gick in ändå. Så långt håller jag med de tårögda svenska spelarna. Dock kan man vända på det, för det kan man ju nästan alltid. Mycket handlar om att se till att man har marginalerna på sin sida. Hanna Blomstrand var inne på det själv efter matchen, hon hade ordnat fram två offensiva fouls (på ett fantastiskt bra sätt) och borde kanske agerat annorlunda i situationen där hon själv blev avblåst. Idéhn borde inte ens ha varit den som vaktade det svenska målet mot slutet. Kanske hade det då slutat annorlunda.

Det man måste älska med det här landslaget är karaktären hos spelarna. Jag har varit inne på det tidigare, men det är verkligen ett nytt lag på det sättet. Två gånger var man riktigt illa ute i matchen och båda gångerna kom man tillbaka och vände underläget till ledning. Nu räckte det inte hela vägen, men jag tycker ändå det är något att vara stolt över.

Men det kanske allra mest befriande kom ändå efter matchen i den mixade zonen. Visst, flera spelare grät och man var så klart så in i bomben besvikna, men glöden i ögonen fanns kvar. Sabina Jacobsen menade att ”ingen kommer ihåg en fyra – vi ska ha brons” medan Nathalie Hagman (vilken match hon gjorde!) var ännu tydligare: ”vi ska fan ha bronset för att åka hem som fyra är värdelöst”. Nu är visserligen min tid som turgubbe för det svenska laget över – men jag tror att det blir brons och Sveriges första VM-medalj någonsin på damsidan.

Ola Selby
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons