Annons

Fängslade jour­na­lister är en brist på de­mo­kra­ti

Opinion I år är 262 jour­na­lister fängslade en­ligt den in­ter­na­tio­nella jour­nal­ist­or­ga­ni­sa­tionen CPJ.
Opinion • Publicerad 19 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I år är 262 jour­na­lister fängslade en­ligt den in­ter­na­tio­nella jour­nal­ist­or­ga­ni­sa­tionen CPJ. Det är det högsta an­talet som noterats av or­ga­ni­sa­tionen. Det är ett dys­tert re­kord.

Mer än hälften av des­sa sitter fängslade i nå­got av tre länder – Tur­ki­et där hela 73 jour­na­lister fängslats på oklara grunder, Kina med 41 jour­na­lister i fäng­el­se och Egyp­ten med 20 fängslade jour­na­lister. På fjär­de plats på den­na lista kommer Eri­trea med 15 fängslade, Där sitter den svensk-eri­tre­anske jour­na­listen Da­wit Isaak i fäng­el­se se­dan 2001.

Annons

I ett de­mo­kra­tisk sam­häl­le ska in­gen jour­nal­ist sättas i fäng­el­se för vad hen har skrivit el­ler rap­por­terat. Där­för är det ökande an­talet jour­na­lister i fäng­el­se ett mått på att de­mo­kra­tin hotas på allt fler håll i världen.

Den eu­ro­pe­is­ka sam­ar­bets­or­ga­ni­sa­tionen OSSE upp­märk­sammar ock­så press­fri­heten.

Den franske ti­digare ut­ri­kes­mi­nis­tern Har­lem Desír som nu är OSSE:s mediefrihetsrepresentant be­sökte Sverige för­ra vec­kan.

Han kon­sta­terar ock­så att allt fler jour­na­lister sätts inom lås och bom, även i Europa. Sär­skilt pekade han på att kvinn­liga jour­na­lister allt of­tare ut­sätts för hot.

OSSE granskar hur länderna agerar och kan komma med både tyst kri­tik och in­for­mera och ut­bilda om press­fri­het.

Öp­pen kri­tik mot att jour­na­lister fängslas borde alla de­mo­kra­tisk länder komma med. För jour­na­lister i fäng­el­se är ett tec­ken på bristande ytt­ran­de­fri­het och av­sak­nad av de­mo­kra­ti.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons