Annons

Cy­ril Ramaphosa kan bli rädd­ningen för Syd­af­ri­ka

Opinion Hans prag­ma­tism och fri­het från kor­rup­tions­an­kla­gel­ser är nog vad Syd­af­ri­ka be­höver ef­ter Zuma.
Opinion • Publicerad 20 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Valet av ny ord­fö­ran­de för den ti­digare be­fri­el­se­rö­rel­sen, nu­me­ra det do­mi­ne­ran­de par­tiet i Syd­af­ri­ka ANC var ett väg­val.

Den av­gå­en­de ord­fö­ran­de pres­i­dent Jacob Zuma är an­klagad för kor­rup­tion och hotad av ett stort an­tal åtal när han av­går som pres­i­dent. Han hade hoppats att hans ex­fru Nkosisana Dlamini-Zuma skulle ef­ter­träda honom och skydda honom från rätts­liga åt­gärder.

Annons

Nu vann Ramaphosa med knapp mar­gin­al, mind­re än 200 av de näs­tan 5 000 de­le­gaternas röster.

Tro­li­gen ef­ter­träder Ramaphosa ock­så Zuma som pres­i­dent, senast vid valet 2019. Men ANC har de senaste åren, del­vis som följd av Zumas skan­dal­om­svärmade pre­si­dent­skap, för­lo­rat sin do­mi­ne­ran­de ställ­ning. I lo­kal­valen för­ra året tappade ANC ma­jo­ri­teten i flera re­gi­oner.

Ramaphosa var un­der apart­heid­ti­den ledande fack­fö­re­nings­le­da­re i både gruvarbetarfacket och Cosatu. Han sam­ar­betade nära med Nelson Mandela in­för och ef­ter apart­heids fall.

Han lämnade dock po­li­ti­ken för en kar­ri­är inom när­ings­livet och blev en av Syd­af­ri­kas rikaste män. I den po­si­tionen var han ock­så del­an­sva­rig för döds­skjut­ningen vid en gruv­strejk i Marikana. Ändå blev han 2012 vald till ANC:s vice ord­fö­ran­de och nu allt­så ord­fö­ran­de.

Det har väl­komnats av så­väl när­ings­livet som många or­ga­ni­sa­tioner. Hans prag­ma­tism och fri­het från kor­rup­tions­an­kla­gel­ser är nog vad Syd­af­ri­ka be­höver ef­ter Zuma.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons