Annons

Klockan styr inte fyrverkerierna

Osby • Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
091229 Fyrverkeri, raketer, raket
© BildbyrŒn - 29878
091229 Fyrverkeri, raketer, raket © BildbyrŒn - 29878

Reglerna för fyrverkeri har varit en fråga som stötts och blötts i Osby under flera år.

Redan 2011 föreslog Kaarina Rantanen, som då satt i fullmäktige för SD, att tiden för fyrverkeri eller pyrotekniska medel skulle tillåtas endast från och med klockan 18:00 på nyårsafton till och med klockan 02:00 på nyårsdagen.

Annons

Kommunfullmäktige sa ja till förslaget, men länsstyrelsen var av en annan åsikt. Man ansåg att formuleringarna var alldeles för otydliga.

Ett nytt förslag togs fram och även den här gången sa man ja i fullmäktige. Men också denna gång sa länsstyrelsen nej. Kommunen hade infört begränsningar av att skjuta fyrverkerier inom ett allt för stort område. Raketförbud får nämligen endast införas inom begränsade och särskilt känsliga platser påpekade länsstyrelsen.

Hösten 2016 klubbades så det tredje beslutet igenom, ett beslut som nu gäller och som förts in i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Osby kommun.

De fyrverkeripjäser som får användas ska vara godkända av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Så kallade smällare vars huvudsakliga syfte är att avge en knall är däremot inte godkända.

Den som ska hantera fyrverkerierna ska även ha fyllt 18 år. (Det kan finnas något undantag.)

Några restriktioner när det gäller klockslag finns däremot inte. Begränsningarna handlar i stället om avståndet till inrättningar för boende med vård eller omsorg.

Texten lyder: ”Fyrverkeri och pyrotekniska varor får inte användas inom ett avstånd om etthundra (100) meter från byggnader med inrättningar för boende med vård eller omsorg.”

Fakta:

Fyrverkerier till nyår är som vanligt något som både älskas och hatas.

Hatar fyrverkeri gör framför allt djurägare vars fyrbenta vänner brukar huka inför tolvslaget.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons