Annons

Skatteverkets avslag – får inte heta Allah

Hässleholm • Publicerad 22 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett föräldrapar bosatt i Hässleholms kommun har fått ett namnförslag till sitt barn avslaget av Skatteverket.

Föräldrarna skriver i sin ansökan att de ville att barnet skulle heta ”Allah”. Dock rörde det sig inte om tilltalsnamnet. Likväl väljer myndigheten att ge föräldrarna avslag.

Annons

De lutar sig emot en skrivelse i personnamnlagen som lyder enligt följande:

”Förnamn får bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt.”

I motiveringen beskriver de hur namnet Allah anses olämpligt eftersom det potentiellt kan väcka anstöt och har en tydlig religiös innebörd.

Risken, enligt Skatteverket, skulle därför vara att barnet i framtiden skulle kunna få ”obehag” på grund av namnet.

Vidare beskriver de även hur extra hänsyn tas till namnansökningar för barn under 18 år med anledning av hur namnet ”kan uppfattas av omgivningen under uppväxten”.

Genom åren har flera namnförslag av ovanligare sort fått avslag från Skatteverket. SVT har under året bland annat rapporterat att namnförslagen ”Lucifer”, ”Påsen”, ”Biceps”, Nyckelpiga”, ”Princess Sugar Doll” och ”Pilzner” fått avslag av Skatteverket.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons